Пуешки руладини със зеле
Тази апетитна рецепта ни беше предоставена и приготвена в кухнята на "Меню" от нашия приятел Пеньо Иванов, професионален готвач, кулинарен консултант и основен организатор на пътуващия кулинарен фестивал "Пъстра трапеза".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пуешки гърди
- 120 г кисело мляко
- 160 г бял хляб
- 120 г лешници
- ½ връзка магданоз, ситно нарязан
- 3 яйца
- 1 щипка смлян кориандър
- 1 ч. л. сол
- 2 щипки смлян бял пипер
- 1 кг зеле - кисело зеле или прясно
- 80 мл зехтин
- 60 г стафиди
- бахар на зърна
Начин на приготвяне
- 1.
Нарязвам месото на тънко, за да може да се навие на руладини. Мариновам го с киселото мляко и го оставям да зрее в хладилник за няколко часа.
- 2.
Взимам хляба и с помощта на ренде го правя на трохи, които смесвам със смлените ядки, ситно нарязания магданоз, яйцата, кориандъра, сол и пипер. Правя плънката за руладините.
- 3.
Изваждам месото от хладилника и с приготвената смес правя руладини. Закрепвам с клечка за зъби, ако е нужно.
- 4.
Запечатвам месото на плоча, след това го изпичам в загрята до 190° С фурна за 10-12 мин.
- 5.
Нарязвам зелето на средно големи парчета, задушавам го в зехтина с бахара и стафидите и го подправям. Разпределям готовото зеле в средата на чинии за сервиране и отгоре поставям разполовените руладини.