Пуешки руладини с кестени
Празничната комбинация от пуешко месо и кестени може да добие различни от традиционната цяла печена птица форми, които са по-лесни и по-бързи за приготвяне.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пуешко филе
- 400 г сурова наденица или телешка кайма
- 1 скилидка чесън, пресована
- 2 листа прясна салвия, ситно нарязани, или ½ ч. л. сушена
- 4 тънки резена сирене гауда, чедар или ементал
- 4 резена прошуто или бекон
- 2 с. л. зехтин
- 600 г белени кестени
- 2 стръка мащерка
- 200 мл вермут или бяло вино
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се разделя на 4 и се начуква тънко между 2 листа прозрачно фолио.
- 2.
Суровата наденица се обелва и вътрешността й се обърква с чесъна и салвията. Ако се използва телешка кайма, се слагат сол на вкус, 1 ч. л. смлян кимион, 1 ч. л. смлян кориандър, чесънът и салвията.
- 3.
Върху всяко филе се слага резен сирене и част от плънката. Навива се на стегнато руло. Отгоре се увива с прошутото и се връзва здраво с бял памучен конец.
- 4.
Зехтинът се сгорещява и в него се слагат руладините, мащерката и кестените за минута. Месото се обръща да се зачерви много леко от всички страни, а кестените се разбъркват. Добавя се вермутът и се оставя да изври наполовина. Слага се сол на вкус, разбърква се и руладините се слагат във фурната да се запекат за 20 мин., покрити с фолио, и за 20 мин. без фолио във фурна, загрята на 190˚ С.