Пуешки кюфтенца със сос барбекю
Пуешкото месо е с ниско съдържание на мазнини и е добър източник на селен и витамини от В-групата. Затова се надяваме, че тази ароматна рецепта, ще пробуди интереса ви към този все още недооценен у нас продукт.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г смляно пуешко или пилешко месо
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 3 с. л. овесени ядки
- 1 голям морков, настърган
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
- за соса:
- 800 г домати от консерва
- 3 с. л доматено пюре
- 2 с. л. оцет
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. кафява захар
- 5 скилидки чесън, пресовани
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 с. л. сос уорчестър
- 1 ч. л. леко лют червен пипер
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1. .
В загретия зехтин се слагат лукът, чесънът и морковът. Разбъркват се 2-3 мин., за да омекнат. Добавят се овесените ядки, солта и черният пипер и се разбъркват 2-3 мин. Оставят се да изстинат.
- 2. .
Каймата се обърква с овесената смес и яйцето. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца. Намазват се със зехтин и се слагат в тавичка да се изпекат за 10 - 15 мин. на 190° С.
- 3. .
За соса лукът се слага да се задуши с лъжица вода в загретия зехтин. Когато течността се изпари, се слага чесънът и се разбърква, докато стане ароматен. Добавят се останалите продукти и сосът се вари на тих огън около 20 мин., като се разбърква от време на време. Съхранява се в хладилника и е най-добър, като престои 2-3 дни.