Начало За нас Реклама Контакти

Пуешки кюфтенца с шамфъстък

Снимка за Пуешки кюфтенца с шамфъстък
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Пуешкото месо често неблагодарно изсъхва при готвене, затова добавянето на бекон и прошуто е само от полза за тези ароматни кюфтенца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за каймата:
  • 500 г пуешко филе, смляно
  • 200 г бекон, ситно накълцан
  • 1 глава лук, настъргана
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • 50 г сушени вишни, ситно нарязани или червени боровинки
  • 50 г шамфъстък, едро нарязан
  • ¼ ч. л. смлян бахар
  • 1 ч. л. салвия, ситно нарязана
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 6 с. л. лек зехтин
  • 10 тънки резена прошуто или бекон
  •  сол и пипер на вкус
  • за соса:
  • 200 г червени боровинки, пресни или замразени
  • 3 с. л. светлокафява захар
  • 50 мл червено вино
  •  сол и шарен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Замесва се кайма от пуешкото, бекона, лука, чесъна, вишните, шамфъстъка и подправките. Меси се 5 мин. Оформят се кюфтенца, които се увиват в прошутото и се изпържват в сгорещения зехтин на умерен огън за 8 - 10 мин. или докато се зачервят добре.

  • 2.

    За соса всички продукти се слагат да заврат заедно, докато сосът се посгъсти. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус.


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари