Начало За нас Реклама Контакти

Прясно зеле на фурна

Снимка за Прясно зеле на фурна
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Постните манджи може и да изглеждат предизвикателство за готвачите, но българската кухня изобилства от тях. Тази рецепта е вариация на вкусното постно зеле на фурна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 50 мл олио
  2. 2 глави лук, ситно нарязани
  3. 2 скилидки чесън, нарязани
  4. 1 с. л. червен пипер
  5. 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер, по желание
  6. 1 ч. л. пушен червен пипер, по желание
  7. 1,5 кг зеле, нарязано на ивички
  8. 700 г домати, обелени и нарязани
  9. 1 ч. л. семена от копър
  10. 1 връзка магданоз, нарязан
  11.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В голяма тенджера се загрява олиото, слага се лукът и се разбърква 3-4 мин. на умерен огън, докато съвсем леко се зачерви. Отстранява се от огъня и се добавят чесънът, семената от копър и трите вида червен пипер, разбъркват се и се слага шепа от нарязаното зеле. Разбърква се, за да не загори червеният пипер. Връща се на котлона.

  2. 2.

    Добавя се останалото зеле, посолява се и се разбърква, докато обемът му намалее. Налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да поври под капак 5-6 мин.

  3. 3.

    Слагат се доматите и нарязаният магданоз и всичко се сипва в тавичка. Може да се добави и чаша нарязани чери доматчета. Пече се на 160° С за 60 мин., докато почти цялата течност изври и отгоре се запече. Сервира се топло или студено
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари