Прясно зеле на фурна
Постните манджи може и да изглеждат предизвикателство за готвачите, но българската кухня изобилства от тях. Тази рецепта е вариация на вкусното постно зеле на фурна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 50 мл олио
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер, по желание
- 1 ч. л. пушен червен пипер, по желание
- 1,5 кг зеле, нарязано на ивички
- 700 г домати, обелени и нарязани
- 1 ч. л. семена от копър
- 1 връзка магданоз, нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В голяма тенджера се загрява олиото, слага се лукът и се разбърква 3-4 мин. на умерен огън, докато съвсем леко се зачерви. Отстранява се от огъня и се добавят чесънът, семената от копър и трите вида червен пипер, разбъркват се и се слага шепа от нарязаното зеле. Разбърква се, за да не загори червеният пипер. Връща се на котлона.
- 2.
Добавя се останалото зеле, посолява се и се разбърква, докато обемът му намалее. Налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да поври под капак 5-6 мин.
- 3.
Слагат се доматите и нарязаният магданоз и всичко се сипва в тавичка. Може да се добави и чаша нарязани чери доматчета. Пече се на 160° С за 60 мин., докато почти цялата течност изври и отгоре се запече. Сервира се топло или студено
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма