Начало За нас Реклама Контакти

Пролетни рулца с риба тон

Снимка за Пролетни рулца с риба тон
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Spring rolls са сред най-любимите по цял свят традиционни китайски ястия. Рулцата на шеф-готвача на „Лаванда“ Денница Дойчева, са предимно със сурови съставки и са хрупкаво свежи. Съчетани със сочната риба тон с дълбок и нежен вкус и допълнени от пикантните сосове, семплите сурови зеленчуци добиват неочаквани вкусови измерения.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 200 г нудъли от елда (от азиатския щанд)
  2. 5 листа китайско зеле, нарязани на ивици
  3. 2 моркова, нарязани на жулиени
  4. 1 краставица, нарязана на жулиени
  5. 1 чушка, нарязана на жулиени
  6. няколко стръка пресен кориандър или мента
  7. 8 - 10 броя оризови кори
  8. за филето от риба тон:
  9. 200 - 300 г филе от риба тон
  10. 15 мл зехтин
  11.  сол на вкус
  12.  черен пипер на вкус
  13. за сос 1:
  14. 100 г мисо паста, светла (от азиатския щанд)
  15.  сок от 1 портокал
  16.  сок от 1 лимон
  17. 50 г кафява захар
  18. 50 мл сусамово олио
  19. 50 мл зехтин
  20. за сос 2:
  21. 150 мл соев сос
  22. 15 г самбал паста
  23. няколко стръка див лук, ситно нарязан

  24.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Нудълите се пускат във вряща вода. Когато са готови, се отцеждат и се охлаждат под течаща вода.

  2. 2.

    В голям съд се налива хладка вода. Оризовите кори се разделят внимателно и се потопяват по 1 до 2 броя във водата, за 3-4 минути, докато омекнат. На работната маса се слага чиста кърпа и корите се поставят една до друга върху нея. С друга кърпа се подсушават отгоре много внимателно.

  3. 3.

    На един пръст разстояние от края на кората се поставя на купчинка по малко от всички нарязани зеленчуци. До тях се слагат и малко нудъли. Рулцата се завиват, така както се загъват палачинки, но трябва да са стегнати добре. Нарязват се с остър нож на половина или на три части, по избор.

  4. 4.

    Филето се поръсва обилно със сол и черен пипер и се запечатва в нагорещен тиган или на плоча със зехтина, по 1 минута от всички страни. Нарязва се с остър нож.

  5. 5.

    За първия сос мисо пастата, цитрусовите сокове и захарта се разбиват в блендер. Добавят се сусамовото олио и зехтинът на тънка струйка.

  6. 6.

    За втория сос трите съставки се разбъркват добре.

  7. 7.

    Нарязаните рулца се подреждат в чиния, до тях се слагат парченцата риба тон и в малки съдчета се сипва от двата вида сос. 


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари