Пролетни рулца с риба тон
Spring rolls са сред най-любимите по цял свят традиционни китайски ястия. Рулцата на шеф-готвача на „Лаванда“ Денница Дойчева, са предимно със сурови съставки и са хрупкаво свежи. Съчетани със сочната риба тон с дълбок и нежен вкус и допълнени от пикантните сосове, семплите сурови зеленчуци добиват неочаквани вкусови измерения.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г нудъли от елда (от азиатския щанд)
- 5 листа китайско зеле, нарязани на ивици
- 2 моркова, нарязани на жулиени
- 1 краставица, нарязана на жулиени
- 1 чушка, нарязана на жулиени
- няколко стръка пресен кориандър или мента
- 8 - 10 броя оризови кори
- за филето от риба тон:
- 200 - 300 г филе от риба тон
- 15 мл зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за сос 1:
- 100 г мисо паста, светла (от азиатския щанд)
- сок от 1 портокал
- сок от 1 лимон
- 50 г кафява захар
- 50 мл сусамово олио
- 50 мл зехтин
- за сос 2:
- 150 мл соев сос
- 15 г самбал паста
- няколко стръка див лук, ситно нарязан
-
Начин на приготвяне
- 1.
Нудълите се пускат във вряща вода. Когато са готови, се отцеждат и се охлаждат под течаща вода.
- 2.
В голям съд се налива хладка вода. Оризовите кори се разделят внимателно и се потопяват по 1 до 2 броя във водата, за 3-4 минути, докато омекнат. На работната маса се слага чиста кърпа и корите се поставят една до друга върху нея. С друга кърпа се подсушават отгоре много внимателно.
- 3.
На един пръст разстояние от края на кората се поставя на купчинка по малко от всички нарязани зеленчуци. До тях се слагат и малко нудъли. Рулцата се завиват, така както се загъват палачинки, но трябва да са стегнати добре. Нарязват се с остър нож на половина или на три части, по избор.
- 4.
Филето се поръсва обилно със сол и черен пипер и се запечатва в нагорещен тиган или на плоча със зехтина, по 1 минута от всички страни. Нарязва се с остър нож.
- 5.
За първия сос мисо пастата, цитрусовите сокове и захарта се разбиват в блендер. Добавят се сусамовото олио и зехтинът на тънка струйка.
- 6.
За втория сос трите съставки се разбъркват добре.
- 7.
Нарязаните рулца се подреждат в чиния, до тях се слагат парченцата риба тон и в малки съдчета се сипва от двата вида сос.