Пролетна спаначена торта
СъставНеобходими продукти за 7 порции
- за блатовете:
- 700 г пресен спанак или 500 г замразен
- 50 мл прясно мляко
- 50 мл лимонов сок
- 4 яйца
- 2 ч. ч. захар на фини кристали
- 100 г стопено масло
- 50 мл зехтин Extra Light
- 2 ч. ч. брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 2 ч. л. ванилова захар
- 4 с. л. кокосови стърготини
- за крема:
- 200 г заквасена сметана
- 200 г маскарпоне или крем сирене
- 200 г течна животинска сметана 35%
- 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
- ½ ч. ч. пудра захар
- 1 с. л. ванилена захар
- за украса:
- 2 опаковки солети за ограда и дръжки на цветята
- 200 г тъмен шоколад
- 100 г бял шоколад
- бонбони-яйчица
- твърди зелени, жълти и лилави бонбони за дървета
-
готови сладки с форма на цветя и агнета
Начин на приготвяне
- 1.
Пресният спанак се почиства от дръжките и се нарязва. Залива се с врящото мляко и лимоновия сок и се пасира. Ако се използва замразен спанак, предварително се размразява.
- 2.
Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на средни обороти за 3 мин. Добавят се на тънка струя стопеното масло и зехтинът. Сипва се спаначената смес. Отгоре се пресява брашното заедно с бакпулвера, слагат се кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула, но не прекалено дълго.
- 3.
Две трети от сместа се сипва в правоъгълна тавичка с размери 35 х 40 см, застлана с хартия за печене. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за 12 - 15 мин. Останалото тесто се сипва във форма за торта, намазана с масло и поръсена с кокосови стърготини. Блатът се изпича на 180° С за около 15 мин.
- 4.
За крема маскарпонето се разбива със заквасената сметана и захарта. Отделно се разбива течната сметана. Двата крема се смесват и се ароматизират с ванилията и портокаловата кора.
- 5.
Топлият блат се обръща върху навлажнена ленена домакинска кърпа и се завива заедно с хартията за печене на руло. Когато рулото изстине, се развива, и хартията се отстранява. Рулото се намазва с половината от крема и пак се навива. Оставя се да отлежи няколко часа в хладилника.
- 6. .
Краищата на охладеното руло се изрязват и цялото се нарязва на 8 еднакви парчета. В средата на чинията, в която ще се подесе тортата, се поставя едно парче, а останалите 7 се подреждат плътно едно до друго около него. Отгоре се покриват с останалия крем.
- 7.
Кръглият блат се натрошава на трохи и се поръсва върху пънчетата, за да се получи тревата.
- 8.
Солетите се изрязват на височина 10 см и се слепват по 5 със стопения тъмен шоколад върху лист хартия за печене, за да оформят ограда.
- 9.
Зелените, жълтите и лилавите твърди бонбони се начукват едро и се слагат върху хартия за печене във форма на облачета, за да се използват като корони на цъфнали дървета. Слагат се да се изпекат на 180°С за 4-5 мин, докато се леко се стопят. Охлаждат се и се отлепват. От тъмния шоколад се шприцоват стъблата на дървета, които трябва да са достатъчно здрави.
- 10.
Готовите сладки - цветя и агнета, се шприцоват със стопен шоколад.
- 11.
Тортата се оформя, като се поставя оградата, подреждат се дърветата, агнетата и цветята и вместо великденски яйца се разпръскват разноцветни бонбони.