Начало За нас Реклама Контакти

Пролетна спаначена торта

Снимка за Пролетна спаначена торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Зеленчуците не са изключени от сладкарството, както ще се убедите от тази весела спаначена торта.

СъставНеобходими продукти за 7 порции

  1. за блатовете:
  2. 700 г пресен спанак или 500 г замразен
  3. 50 мл прясно мляко
  4. 50 мл лимонов сок
  5. 4 яйца
  6. 2 ч. ч. захар на фини кристали
  7. 100 г стопено масло
  8. 50 мл зехтин Extra Light
  9. 2 ч. ч. брашно
  10. 1 с. л. бакпулвер
  11. 2 ч. л. ванилова захар
  12. 4 с. л. кокосови стърготини
  13. за крема:
  14. 200 г заквасена сметана
  15. 200 г маскарпоне или крем сирене
  16. 200 г течна животинска сметана 35%
  17. 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
  18. ½ ч. ч. пудра захар
  19. 1 с. л. ванилена захар
  20. за украса:
  21. 2 опаковки солети за ограда и дръжки на цветята
  22. 200 г тъмен шоколад
  23. 100 г бял шоколад
  24.  бонбони-яйчица
  25.  твърди зелени, жълти и лилави бонбони за дървета
  26.  готови сладки с форма на цветя и агнета
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пресният спанак се почиства от дръжките и се нарязва. Залива се с врящото мляко и лимоновия сок и се пасира. Ако се използва замразен спанак, предварително се размразява.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват със захарта и ванилената захар на средни обороти за 3 мин. Добавят се на тънка струя стопеното масло и зехтинът. Сипва се спаначената смес. Отгоре се пресява брашното заедно с бакпулвера, слагат се кокосовите стърготини и се разбърква с шпатула, но не прекалено дълго.

  3. 3.

    Две трети от сместа се сипва в правоъгълна тавичка с размери 35 х 40 см, застлана с хартия за печене. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за 12 - 15 мин. Останалото тесто се сипва във форма за торта, намазана с масло и поръсена с кокосови стърготини. Блатът се изпича на 180° С за около 15 мин.

  4. 4.

    За крема маскарпонето се разбива със заквасената сметана и захарта. Отделно се разбива течната сметана. Двата крема се смесват и се ароматизират с ванилията и портокаловата кора.

  5. 5.

    Топлият блат се обръща върху навлажнена ленена домакинска кърпа и се завива заедно с хартията за печене на руло. Когато рулото изстине, се развива, и хартията се отстранява. Рулото се намазва с половината от крема и пак се навива. Оставя се да отлежи няколко часа в хладилника.

  6. 6. .

    Краищата на охладеното руло се изрязват и цялото се нарязва на 8 еднакви парчета. В средата на чинията, в която ще се подесе тортата, се поставя едно парче, а останалите 7 се подреждат плътно едно до друго около него. Отгоре се покриват с останалия крем.

  7. 7.

    Кръглият блат се натрошава на трохи и се поръсва върху пънчетата, за да се получи тревата.

  8. 8.

    Солетите се изрязват на височина 10 см и се слепват по 5 със стопения тъмен шоколад върху лист хартия за печене, за да оформят ограда.

  9. 9.

    Зелените, жълтите и лилавите твърди бонбони се начукват едро и се слагат върху хартия за печене във форма на облачета, за да се използват като корони на цъфнали дървета. Слагат се да се изпекат на 180°С за 4-5 мин, докато се леко се стопят. Охлаждат се и се отлепват. От тъмния шоколад се шприцоват стъблата на дървета, които трябва да са достатъчно здрави.

  10. 10.

    Готовите сладки - цветя и агнета, се шприцоват със стопен шоколад.

  11. 11.

    Тортата се оформя, като се поставя оградата, подреждат се дърветата, агнетата и цветята и вместо великденски яйца се разпръскват разноцветни бонбони.
     


Галерия
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари