Пролетна салата с грах
Да не забравяме колко свежа, полезна и вдъхновяваща може да е една добре приготвена салата от пресни зеленини, особено с нежното присъствие на малко зелен грах.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. зелен грах, пресен или замразен
- 2 ч. ч. пресен млад спанак
- 2 ч. ч. зелени листни зеленчуци - рукола, айсберг или зелена салата
- 1 връзка репички, нарязани на четвъртини
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязан
- 2 стръка пресен чесън, нарязан на ситно
- 2 с. л. нарязан пресен джоджен
- 100 г овче сирене или тип фета, по желание
- 90 мл зехтин Extra Virgin
- 3 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. течен мед
- ½ ч. л. смлян пипер меланж на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Добре измитите листни зеленчуци се подсушават и се накъсват.
- 2.
Ако грахът не е съвсем пресен или ако е замразен, се пуска за 3-4 мин. в подсолена вряща вода, докато стане крехък. Веднага се прецежда и се залива с ледена вода, за да запази свежия си зелен цвят. Прецежда се.
- 3.
В купа се разбиват заедно зехтинът, оцетът, медът, пиперът и солта.
- 4.
Смесват се листните зеленчуци, грахът, репичките, лукът, чесънът и джодженът и се разбъркват със заливката. Салатата се разпределя в чинии и може да се поръси със сиренето.