Пролетна каша
Подценявани днес, кашите някога са били чести гости на българската трапеза,и затова е редно да си припомним тези семпли, но питателни и вкусни ястия. Пролетта със съпътстващите я зелении е най-подходящото време за това.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 с.л. зехтин или олио
- 200 г бекон, нарязан на малки кубчета
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 4 ч.ч. измита и нарязана коприва, лобода или спанак
- 1/2 ч.ч. царевично брашно
- 1 ч.ч. горещо мляко
- 1 ч.ч. настърган кашкавал
- 2 с.л. нарязан пресен джоджен
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се запържват лукът и беконът до златисто. Слага се нарязаната коприва и се бърка, докато позавехне. Прибавя се брашното и се разбърква няколко секунди. Налива се млякото и 1 ч.ч. гореща вода или бульон. Разбърква се и се оставя да поври 10 мин.
- 2.
Преди да се отстрани от огъня, се добавят кашкавалът и джодженът.
- 3.
Сервира се с парче запържен бекон, стрък пресен лук и джоджен.