Пресни картофи с пюре от зелен лук и киселец
Това ястие сякаш е израз на пролетната храна в нейната същност – със свеж и тревист характер, нежно, крехко и уханно, то изпълва деликатно сетивата и доставя истинско удоволствие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пресни картофи
- 2 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- за пюрето:
- 2 връзки зелен лук, нарязан
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. пресен джоджен, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
1 връзка киселец
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват и ако са по-едри, се нарязват на кубчета. Слагат се в лист фолио в тавичка, поръсват се със зехтин, сол и пипер, затварят се във фолиото и се слагат във фурната на 200° С за 40 мин., докато се зачервят и омекнат.
- 2.
В зехтина за пюрето на умерен огън се слага лукът и се разбърква 2-3 мин., докато се задуши. Подправя се със сол на вкус, добавят се джодженът, копърът и магданозът, леко се разбъркват на котлона и се пасират. Прибавя се ситно нарязният киселец.
- 3.
Изпечените картофи се разбъркват със зеленото пюре и се поднасят топли.