Начало За нас Реклама Контакти

Празнична кокосово-лимонена торта

Снимка за Празнична кокосово-лимонена торта
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Предлагаме ви приказна торта с два вида крем, много марципан и ефирна украса. Тя несъмнено ще е достоен завършек на всяко тържество и си заслужава да й посветите време и усилия, за да покорите този връх на сладкарството.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за блата:
  • 250 г меко краве масло
  • 350 г захар
  • 1 ч. л. ванилена есенция
  • яйца
  • 150 г кокосови стърготини
  • 400 г брашно с набухватели
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл кисело мляко
  • 100 мл кокосов или портокалов ликьор за сиропиране
  • за ваниловия крем:
  • 250 г NESTLE бял шоколад
  • 120 мл течна сметана
  •  семената на 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова есенция
  • за лимоновия крем:
  • жълтъка
  • 1/2 ч. ч. захар
  • 2 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 6 с. л. лимонов сок
  • 150 г краве масло
  • 300 мл подсладена сметана
  • за украса:
  • 300 г марципан за покриване на тортата
  • 300 г марципан за моделиране
  • 100 г пудра захар
  • 1 с. л. нишесте
  •  сладкарски бои
  •  цветна декоративна тел
  •  захарни перли

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива със захарта и есенцията на пухкав крем. Прибавят се яйцата едно по едно. Сипва се киселото мляко. Смесват се брашното и кокосовите стърготини. Брашнената смес се прибавя на части към маслената, като се редува с прясното мляко.

  2. 2.

    Тестото се слага във форма за печене с диаметър 28 см в загрята фурна на 180°С за около 1 час и 20 мин. Оставя се във формата за 5 мин. и се изважда да изстине напълно върху решетка.

  3. 3.

    Блатът се разрязва хоризонтално на три.

  4. 4.

    Ваниловият крем се приготвя, като сметаната се слага да заври и в нея се прибавя натрошеният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Слага се ванилията и се охлажда. Поставя се в хладилника за няколко часа, докато се сгъсти достатъчно.

  5. 5.

    Лимоновият крем се приготвя, като се слагат на водна баня жълтъците, захарта, лимоновият сок и маслото. Кремът се бърка непрекъснато, докато леко се сгъсти. Охлажда се добре. Сметаната се разбива заедно с жълтъчно-лимонената смес.

  6. 6.

    Първият блат се сиропира с 1/3 от ликьора, намазва се с ваниловия крем, слага се другият блат, сиропира се и се намазва с половината лимонов крем. Слага се последният блат, сиропира се и се намазва с останалия лимонов крем.

  7. 7.

    Тортата се покрива с готовия разточен марципан за покриване. С помощта на фолиото, в което е завит марципанът, се заглажда повърхността.

  8. 8.

    Марципанът за моделиране се омесва с пудрата захар. С помощта на полиетиленово фолио и инструменти за работа с пластилин се оформят цветя. За да не лепне, ръцете се мият често и пръстите се поръсват с нишесте. С чиста четка за рисуване се оцветяват със сухи сладкарски бои. От декоративната тел се изработват стъбла и тичинки за цветята. Оформя се цветна композиция.


Галерия
Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари