Празнична кокосово-лимонена торта
Предлагаме ви приказна торта с два вида крем, много марципан и ефирна украса. Тя несъмнено ще е достоен завършек на всяко тържество и си заслужава да й посветите време и усилия, за да покорите този връх на сладкарството.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блата:
- 250 г меко краве масло
- 350 г захар
- 1 ч. л. ванилена есенция
- 4 яйца
- 150 г кокосови стърготини
- 400 г брашно с набухватели
- 200 мл прясно мляко
- 200 мл кисело мляко
- 100 мл кокосов или портокалов ликьор за сиропиране
- за ваниловия крем:
- 250 г NESTLE бял шоколад
- 120 мл течна сметана
- семената на 1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилова есенция
- за лимоновия крем:
- 3 жълтъка
- 1/2 ч. ч. захар
- 2 ч. л. настъргана кора от лимон
- 6 с. л. лимонов сок
- 150 г краве масло
- 300 мл подсладена сметана
- за украса:
- 300 г марципан за покриване на тортата
- 300 г марципан за моделиране
- 100 г пудра захар
- 1 с. л. нишесте
- сладкарски бои
- цветна декоративна тел
- захарни перли
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива със захарта и есенцията на пухкав крем. Прибавят се яйцата едно по едно. Сипва се киселото мляко. Смесват се брашното и кокосовите стърготини. Брашнената смес се прибавя на части към маслената, като се редува с прясното мляко.
- 2.
Тестото се слага във форма за печене с диаметър 28 см в загрята фурна на 180°С за около 1 час и 20 мин. Оставя се във формата за 5 мин. и се изважда да изстине напълно върху решетка.
- 3.
Блатът се разрязва хоризонтално на три.
- 4.
Ваниловият крем се приготвя, като сметаната се слага да заври и в нея се прибавя натрошеният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Слага се ванилията и се охлажда. Поставя се в хладилника за няколко часа, докато се сгъсти достатъчно.
- 5.
Лимоновият крем се приготвя, като се слагат на водна баня жълтъците, захарта, лимоновият сок и маслото. Кремът се бърка непрекъснато, докато леко се сгъсти. Охлажда се добре. Сметаната се разбива заедно с жълтъчно-лимонената смес.
- 6.
Първият блат се сиропира с 1/3 от ликьора, намазва се с ваниловия крем, слага се другият блат, сиропира се и се намазва с половината лимонов крем. Слага се последният блат, сиропира се и се намазва с останалия лимонов крем.
- 7.
Тортата се покрива с готовия разточен марципан за покриване. С помощта на фолиото, в което е завит марципанът, се заглажда повърхността.
- 8.
Марципанът за моделиране се омесва с пудрата захар. С помощта на полиетиленово фолио и инструменти за работа с пластилин се оформят цветя. За да не лепне, ръцете се мият често и пръстите се поръсват с нишесте. С чиста четка за рисуване се оцветяват със сухи сладкарски бои. От декоративната тел се изработват стъбла и тичинки за цветята. Оформя се цветна композиция.