Праз на скара
![Снимка за Праз на скара](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/23-Praz na skara_660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 6 стръка праз лук
- за ароматния винегрет:
- 100 г маслини
- 2 ч. л. горчица
- 3 с. л. ябълков оцет
- по ½ ч. л. нарязани босилек, магданоз, копър и естрагон
- 2-3 печени чушки
- щипка захар
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Избират се по-дебели парчета праз, зелената част можете да се използва за баница или омлет. Лукът се почиства и нарязва на едри парчета с дължина 5-10 см.
- 2.
Парчетата праз се слагат в тенджера с гореща вода и се варят около 5 мин. на тих огън, докато омекнат. Изваждат се и се охлаждат в съд със студена вода. Отцеждат се и се намазва обилно с олио.
- 3.
Маслините се почистват от костилките и нарязват на ситно, след което се сипват в купа. Прибавят се нарязаните на ситно печени чушки, подправките и останалите съставки за винегрета. Продуктите се пасират до получаване на еднородна смес.
- 4.
Празът се пече на скара за около 10 минути, като се обръща. Подрежда се в чиния и се полива с винегрета. Консумира се топъл или охладен в комбинация с много салата или туршия и препечен хляб.