Постно зеле на фурна
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Ресторант Грозд е известен с постните български манджи, а зелето на фурна е една от най-любимите на постоянните клиенти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1,5 кг зеле, почистено и нарязано на едро
- 1 глава лук, почистена и нарязана на ситно
- 4-5 скилидки чесън, почистени и нарязани на ситно
- 100 г целина, обелена и настъргана на ситно
- 1 връзка магданоз, почистен и нарязан на ситно
- 1 дафинов лист
- 250 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 150 мл олио
- 1 с. л. червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В дълбока тава се сипват олиото, 1 ч. ч. вода и всички продукти без доматите. Задушава се на умерен огън, докато зелето омекне.
- 2.
Добавят се доматите и се прехвърля в подходяща тавичка. Пече се около 1 час и 20 мин. на 200º С до готовност или докато леко се запече.
Подходящи типове вина
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари