Постна шоколадова торта
СъставНеобходими продукти за 10-12 порции
- за основата:
- ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
- ½ ч. ч. бяло брашно
- 6 с. л. какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- ⅓ ч. л. сол
- 5 с. л. кафява захар
- 120 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
- 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
- 100 г печени лешници, нарязани
- 1 ч. ч. соево мляко
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 5 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
- ½ ч. ч. мед
- 1 с. л. ванилена захар
- 1 ч. л. разтворимо кафе
- за крема:
- 1 ч. ч. лешници
- ½ ч. ч. какао
- 300 г фурми, ситно нарязани
- 2 с. л. меко кокосово масло
- за глазурата:
- 4-5 с. л. какао
- 2 с. л. стопено кокосово масло
- 1 с. л. мед
- за украса:
- 12 фурми
- 12 цели печени бадема
-
300 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Пресяват се заедно пълнозърнестото брашно, бялото брашно, какаото, содата и бакпулверът. Отделените трици се връщат в сместа. Разбърква се със солта и кафявата захар. Прибавят се шоколадът, портокаловата кора и лешниците.
- 2.
Разбъркват се заедно соевото мляко и оцетът. Прибавят се олиото, медът, ванилената захар и кафето, разтворено в 1 с. л. гореща вода.
- 3.
Сухата смес се прибавя към течната, като се разбърква с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.
- 4.
Сипва се във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 25 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С. Охлажда се 10 мин. във формата, изважда се и се оставя да се охлади напълно върху решетка.
- 5.
Лешниците, фурмите и какаото за крема се слагат в кухненски робот и се мелят на ниски обороти. Когато лешниците се посмелят, постепенно се добавя кокосовото масло. Сместа трябва да е мека и лепкава. Нанася се върху основата и се охлажда.
- 6.
За глазурата съставките се разбиват заедно и охладеният сладкиш се намазва.
- 7.
За украсата фурмите се срязват от едната страна и се изваждат костилките. На тяхно място се слага по един запечен бадем. Подреждат се върху тортата в кръг.
- 8.
Шоколадът се темперира, формичките се намазват с прахообразна медна и златна боя и шоколадът се сипва във формичките. Почукват се, за да излезе излишният въздух. В стъблото на всяко лале се слага по едно бамбуково шишче. Оставят се за 30 мин. в хладилника и се освобождават от формите. Подреждат се в центъра на сладкиша. Доукрасяват се със стопен шоколад.