Начало За нас Реклама Контакти

Постна шоколадова торта

Снимка за Постна шоколадова торта
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Веган тортите имат своите особености, но те със сигурност не са за сметка на вкуса и удоволствието от похапването им.

СъставНеобходими продукти за 10-12 порции

  • за основата:
  • ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • ½ ч. ч. бяло брашно
  • 6 с. л. какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • ⅓ ч. л. сол
  • 5 с. л. кафява захар
  • 120 г тъмен шоколад, нарязан на парченца
  • 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
  • 100 г печени лешници, нарязани
  • 1 ч. ч. соево мляко
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 5 с. л. олио от гроздови семки или лек зехтин
  • ½ ч. ч. мед
  • 1 с. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. разтворимо кафе
  • за крема:
  • 1 ч. ч. лешници
  • ½ ч. ч. какао
  • 300 г фурми, ситно нарязани
  • 2 с. л. меко кокосово масло
  • за глазурата:
  • 4-5 с. л. какао
  • 2 с. л. стопено кокосово масло
  • 1 с. л. мед
  • за украса:
  • 12 фурми
  • 12 цели печени бадема
  • 300 г тъмен шоколад

     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пресяват се заедно пълнозърнестото брашно, бялото брашно, какаото, содата и бакпулверът. Отделените трици се връщат в сместа. Разбърква се със солта и кафявата захар. Прибавят се шоколадът, портокаловата кора и лешниците.

  • 2.

    Разбъркват се заедно соевото мляко и оцетът. Прибавят се олиото, медът, ванилената захар и кафето, разтворено в 1 с. л. гореща вода.

  • 3.

    Сухата смес се прибавя към течната, като се разбърква с бъркалка, докато сместа стане хомогенна.

  • 4.

    Сипва се във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Пече се 25 - 30 мин. в загрята фурна на 180° С. Охлажда се 10 мин. във формата, изважда се и се оставя да се охлади напълно върху решетка.

  • 5.

    Лешниците, фурмите и какаото за крема се слагат в кухненски робот и се мелят на ниски обороти. Когато лешниците се посмелят, постепенно се добавя кокосовото масло. Сместа трябва да е мека и лепкава. Нанася се върху основата и се охлажда.

  • 6.

    За глазурата съставките се разбиват заедно и охладеният сладкиш се намазва.

  • 7.

    За украсата фурмите се срязват от едната страна и се изваждат костилките. На тяхно място се слага по един запечен бадем. Подреждат се върху тортата в кръг.

  • 8.

    Шоколадът се темперира, формичките се намазват с прахообразна медна и златна боя и шоколадът се сипва във формичките. Почукват се, за да излезе излишният въздух. В стъблото на всяко лале се слага по едно бамбуково шишче. Оставят се за 30 мин. в хладилника и се освобождават от формите. Подреждат се в центъра на сладкиша. Доукрасяват се със стопен шоколад.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари