Постен гювеч
Простота на гювечите е една от най-добрите им страни, а характерният им завършен и леко карамелен вкус се получава, заради готвенето в глинения съд.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 картофа, нарязани на тънки резени
- 2 патладжана, нарязани на тънки резени
- 2 месести чушки, нарязани на дълги ивици
- 500 г домати, нарязани на кубчета
-
4 скилидки чесън, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
В 2-3 с. л. загрят зехтин или олио се слага чесънът, докато стане ароматен. Добавят се доматите и щипка риган или мащерка. Посолява се на вкус и се разбърква 4-5 мин. на силен огън.
- 2.
Картофите, патладжаните и чушките се посоляват и се намазват със 3-4 с. л. зехтин или олио. Слагат се в тава и се запичат 20 - 30 мин. на 200˚ С, докато се зачервят.
- 3.
В огнеупорен порцеланов или глинен съд на дъното се слагат на пластове картофите, после патладжаните и отгоре се слагат чушките. Заливат се с доматения сос и се запичат 10 - 15 мин. на 200˚ С.