Постен чомлек
Някои по-консервативни привърженици на традиционната ни кухня вероятно ще се изсмеят на идеята за постен чомлек, но ние сме убедени, че всяко ястие може да има интересен и вкусен безмесен вариант. Всъщност "чомлек" е по-скоро техника за приготвяне на задушени ястия в гърне, с предварително запържване и с ароматното участие цели главички лук и чесън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 60 мл зехтин
- 500 г почистени дребни лукчета
- 500 г моркови, нарязани на кръгчета
- 1 глава чесън, разделена на необелени скилидки
- 1 резен целина, нарязан на кубчета
- 1 ч. л. червен пипер
- 5 сушени сини сливи, срязани на две
- 50 мл червено вино
- 3 домата, обелени нарязани на кубчета
- 1 ч. л. доматено пюре
- 2 ч. л. чубрица
- 1 дафинов лист
- 200 мл зеленчуков бульон
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукчетата, морковите, чесънът и целината. Разбъркват се 5-6 мин. на умерен огън. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Слагат се сливите и червеното вино. Разбъркват се, докато виното се изпари.
- 2.
Добавят се доматите, пюрето, чубрицата и дафиновият лист и се залива с горещият бульон. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и всичко се сипва в глинен съд, като се затваря с капак. Слага се да се пече 50 мин. на 180˚ С.