Начало За нас Реклама Контакти

Поширано пиле с орехов сос

Снимка за Поширано пиле с орехов сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Финото и леко пилешко филе е освежено от спанака, обогатено от маслинената паста и ароматизирано с нежен, но пикантен крем-сос от орехи, синьо сирене и мляко. С тази рецепта кухнята на Франция влиза във вашия дом в един достъпен и лесноизпълним вариант.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 пилешки филета
  • 2 с. л. маслинена паста
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 100 г листа от спанак
  • 1 плик за печене*
  • за соса:
  • 1 ч. ч. орехови ядки
  • 2 ч. ч. прясно мляко
  • 50 г синьо сирене
  •  сол и шарен пипер на вкус
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Филетата се слагат едно до друго и се начукват във форма на правоъгълник между 2 листа фолио за свежо съхранение. Посоляват се леко и се намазват с маслинената паста.

  • 2.

    В загретия зехтин се слага чесънът. Когато стане ароматен, се добавя спанакът и се разбърква няколко секунди само да завехне. Разпределя се върху маслинената паста и се завива на стегнато руло. Слага се в плика за печене, връзва се и се поставя в тава с вряща вода. Пече се 40 мин. на 120° С. Обръща се веднъж. Изважда се и се оставя да изстине.

  • 3.

    За соса орехите се заливат с млякото, натрошава се сиренето и всичко заедно се пасира. Подправя се на вкус с пипер и сол.

  • 4.

    Рулото се сервира студено с лъжица от соса и няколко листа зелена салата.

Пликовете за печене са голямо удобство - в тях месото и/или зеленчуците едновременно се задушават и се пекат, така че остават сочни, а хващат коричка. Фурната остава чиста, а и тавата, в която се слага пликът за еднократна употреба, лесно се мие. И още един плюс - всички съставки и подправки се слагат отначало и ястието не изисква постоянно внимание и грижа.
Пликът се затваря добре с лентичките, продавани в опаковката. После се надупчва на няколко места с игла, за да не се спука от налягането при печене. Слага се в тава, дълбока поне 5 см и достатъчно голяма, така че пликът да не се опира в стените й. На дъното се налива малко вода и ястието се пече  на около 200° С, а времето зависи от съставките.
 

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари