Портокалово-морковена торта
Напук на популярния виц, нашето морковено сладкарско предложение е чудесно на вкус, а както се вижда и на външен вид. И за да не бъдат оранжевите кореноплоди единственият необичаен продукт в този десерт, ефектната торта е декорирана с тиквени семки. Приемете това сладко предизвикателството!
СъставНеобходими продукти за 0
- за бисквитеното тесто:
- 150 г обелени и смлени бадеми
- 4 яйца
- 3 с. л. гореща вода
- 150 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 250 г фино настъргани моркови
- 100 г пшенично брашно
- 1 равна лъжичка бакпулвер
- за портокаловия крем:
- 1 пакетче желатин
- 1 пакетче пудинг ванилия
- 40 г захар
- 250 мл портокалов сок
- 150 мл сок от моркови
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 400 г студена сметана
- за декорация:
- 50 г пудра захар
- 200 г марципан / фондан
- червена, зелана, жълта и синя сладкарска боя
- тиквени семки
- 50 г кокосови стърготини, оцветени в зелено
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват с горещата вода за 1 мин. на най-високата степен на миксера.
- 2.
Смесват се захарта, портокаловата кора и ваниловата захар и се добавят към яйцата. Разбиват се още 2 мин. и се слагат морковите и бадемите.
- 3.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към тестото, като се разбърква с дървена лъжица.
- 4.
Пече се във форма, застлана с хартия за печене, в предварително загрята фурна за около 40 мин. След като блатът изстине, се разрязва хоризонтално на две части.
- 5.
Кремът се приготвя, като желатинът се разбърква с 8 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
- 6.
Портокаловият сок и сокът от моркови се слагат да заврат заедно с кората от портокал. Пудингът се разбърква със захарта и 50 мл студена вода и се добавя при непрекъснато разбъркване към врящия сок. Разбърква се 1-2 мин., отстранява се от огъня и се слага желатинът. Разбърква се от време на време, докато изстине напълно.
- 7.
Сметаната се разбива и се прибавя към пудинга. Половината от крема се слага върху долната част на тортата, покрива се с горната и се намазва с останалия крем.
- 8.
Пудрата захар се омесва с марципана. Половината от него се разточва и се изрязва кръг с диаметър 12 см. Поставя се в центъра на тортата.
- 9.
Останалото количество марципан се оцветява в оранжево и зелено за морковите и с няколко капки синьо, зелено и червено се оцветява малка част от него в сиво за заека. Моделират се моркови и заек. Ако марципанът лепне прекалено много, върховете на пръстите се потапят в царевично нишесте.
- 10.
Бордът на тортата се посипва с кокосови стърготини, а отстрани се подреждат семките.