Полента и зеленчуци на скара
Да, знаем - качамакът и патладжаните не са месо. :) Въпреки това и те имат своето достойно място на нагорещената решетка. Все пак, за да не са докрай разочаровани отявлените месоядци, в тази почти изцяло растителна рецепта присъстват няколко резена бекон.
СъставНеобходими продукти за 4
- за полентата:
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. масло
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 1 ч. ч. царевичен грис
- 2 ½ ч. ч. пилешки бульон или прясно мляко
- 4 резена бекон
- сол и пипер на вкус
- за зеленчуците:
- 2 тиквички
- 2 глави червен лук
- 2 патладжана
- 1 глава финокио, по желание
- 5 с. л. зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. розмарин, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- за соса:
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 скилидка чесън
- 3 с. л. запечени орехи
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава в маслото, прибавя се грисът, разбърква се и се налива горещият бульон. Добавят се солта, мащерката и риганът. Разбърква се, докато се сгъсти. Сипва се в тавичка, намазана с масло на пласт с дебелина 2 см, за да се стегне. Нарязва се на триъгълници, които се увиват с бекон и се изпичат на скарата по 2 мин. от всяка страна.
- 2.
Зеленчуците се нарязват на филии с дебелина 5 мм и се разбъркват със зехтина, оцета, магданоза, розмарина и чесъна. Оставят се да се мариноват 10-15 мин. Запичат се на скарата по 3 мин. от всяка страна.
- 3.
Сосът се приготвя, като всички продукти за него се пасират заедно.
- 4.
Всяка порция се аранжира с парче печена полента и по няколко резена от зеленчуците, залети със соса.