Плов с пиле и кестени
В Азербайджан пилафите, които там наричт плов, се приветстват на празничните трапези като царски особи. И това не е случайно - богатите оризови гозби са най-любимите ястия в кавказката държава.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 ч. ч. бланширан ориз
- 4 с. л. масло
- 1 ч. ч. обелени кестени
- ½ ч. ч. сушени кайсии
- ½ ч. ч. стафиди
- ½ ч. ч. сушени червени боровинки
- 600 г пилешки бутчета, обезкостени и нарязани на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
- 1 щипка шафран, по желание
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива под течаща вода, докато водата стане бистра. Накисва се в хладка вода за 15 мин.
- 2.
Слага се да заври 2 л вода с 2 ч. л. сол и добре отцеденият ориз се слага в нея за 15 мин. Отцежда се.
- 3.
Стопява се половината от маслото и в него се слагат кестените. Разбъркват 3 мин. на умерен огън. Добавят се кайсиите, боровинките и стафидите. Разбъркват се 2-3 мин. Отстраняват се от огъня.
- 4.
В тенджера се сгорещява 1 с. л. от маслото и в него се пускат пилешкото. Поръсват се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 1-2 мин. Върху пилето се слага лукът и се оставя още 1 мин. на огъня. Отгоре на слоеве се сипват половината от ориза, плодовата смес и останалата половина от ориза. Останалото масло се разпределя отгоре на малки бучици.
- 5.
Тенджерата се покрива с домакинска памучна или ленена кърпа и се затваря с капак. Огънят се намалява до слаб. Задушава се 20 мин., без да се отваря и разбърква.
- 6.
Шафранът се залива с 3 с. л. гореща вода и се разбърква, докато водата се оцвети в тъмно оранжево. Пилафът се залива и се вари на много тих огън още 20 мин.
- 7.
Готовият пилаф се обръща върху плато и се сервира с голяма лъжица, като се загребва от всички слоеве. Може да се гарнира със зърна нар.