Плетено пилешко филе с картофени ветрилца
При по-малките деца се наблюдава доста често едно странно влечение към сплитането на плитки. То започва от желанието да пипат косата на майката, а после и на всеки друг, дръзнал да се доближи достатъчно. В даден момент мама или някоя добронамерена леля допуска непоправимата грешка да покаже на девойчето или момъка как се плетат плитки. От този момент нататък вече нищо не може да бъде опазено от сръчните им ръчички - родителски коси, ресни на килими и покривки, канапчета и други такива. Можете да насочите тази енергия обаче и в положителна посока. Накарайте просто наследниците си да ви помогнат при подготовката на това ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки филета
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 к. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. соев сос
- 4 картофа
- 4 дафинови листа
- 4 с. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всяко филе се срязва на 3 ивици, като в единия край се оставя неразделено. Разделените филета се сплитат на плитка и се връзват в края.
- 2.
Смесват се лимоновият сок, соевият сос и лимоновата кора. С получената марината се заливат филенцата. Оставят се да престоят 30 мин. и се запичат на фурна или на грил-тиган 20-25 мин., до готовност.
- 3.
Картофите се обелват и се слагат в микровълновата фурна на максимална мощност за 4 мин. или се пускат във вряща вода за същото време.
- 4.
Картофите се изваждат и се нарязват по ширина като ветрило, като се внимава да не се срежат до дъното. В средата на всеки картоф се слага по един дафинов лист, посолява се и се намазва със зехтин. Картофите се пекат на 180°С, докато порозовеят.
- 5.
Филенцата се сервират с по едно картофено ветрило и салата.