Плато Black Sea
Ако сте страстен почитател на морската храна, и то приготвена по необичаен, модерен и забележително вкусен начин, платото от пет елемента е точно за вас. Талантливият шеф-готвач от Урания Диян Димитров, автор на това тържество на черноморските вкусове, ще ви увери, че приготвянето не е чак толкова сложно, колкото звучи, и че щастливите лица на хората, които го опитват, си заслужават усилията.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за ролето от калкан:
- 250 г филе от калкан
- 300 мл вода
- 160 г булгур
- 100 г гъши дроб
- 70 г локум
- лимонова кора
- сок от лимон
- сол, черен пипер
- за аспика от паламуд, скумрия и червено цвекло:
- 250 г червено цвекло
- 120 г пушен паламуд
- 120 г пушена скумрия
- 30 г фъстъци
- 20 г фъстъчено масло
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- прясна мащерка на вкус
- мед на вкус
- лимонова трева, нарязана
- оцет и зехтин
- ½ ч. л. захар
- 5 г желатин
- сол, черен пипер на вкус
- за мидите:
- 200 г пресни черни миди
- 3-4 с. л. зехтин
- 50 г лук
- 50 г чесън
- 20 г масло
- 100 г настърган домат
- 3-4 г куркума
- пресен риган
- пресен копър
- пресен естрагон
- сол, черен пипер
- за тортилята с маринован сафрид:
- 4 царевични тортили
- 200 г маринован сафрид
- зехтин
- сух розмарин
- червен лук, копър, латинка, кориандър за декорация
- за сусамовия кейк с жабешки бутчета:
- 150 г сусам
- 5 яйца
- 150 г брашно
- 150 г меко масло
- 4 жабешки бутчета
- 2 скилидки чесън
- бира
-
сол на вкус, черен пипер
-
Начин на приготвяне
- .
за ролето от калкан:
- 1.
Булгурът се сварява в подсолена вода според указанието на опаковката. Маха се от огъня, когато попие течността.
- 2.
Гъшият дроб се запържва на сух тиган, докато отдели мазнината си и стане на пръжки. Добавя се булгурът и се сотира за 2 мин. Овкусява се със сол и пипер на вкус, настъргана лимонова кора и малко лимонов сок.
- 3.
Филето от калкан се начуква леко между два слоя прозрачно фолио, слага се отгоре плънката от булгур и гъши дроб и се завива на руло. Подправя се със сол и черен пипер.
- 4.
Ролето се завива в плик за печене и се готви във вода, на слаб огън, без да ври, 18 - 23 мин. Премества се веднага в студена вода, за да се шокира, а после се охлажда в хладилник.
- .
за аспика от паламуд, скумрия и червено цвекло:
- 1.
Обеленото червено цвекло се сварява във вода с оцета, зехтина и захарта. Нарязва се на ситни кубчета (брюноаз). Добавят се двете накъсани пушени риби заедно със счуканите фъстъци и фъстъченото масло, чесъна, мащерката, меда и лимоновата трева.
- 2.
Отделят се 200 мл бульон от цвеклото и се подправят със сол и пипер. В 50 мл се слага желатинът да набъбва на водна баня и се добавят към останалата течност на стайна температура. Залива се готовата плънка, разбърква се добре, излива се във форми и се охлажда 3 часа в хладилник.
- .
за мидите:
- 1.
Мидите се запържват в малко зехтин, докато се поотворят. Добавят се лукът и чесънът, запържват се леко и се глазират с маслото. Слагат се доматът и куркумата, поръсва се с пресен риган и се задушава 8 - 10 мин.
- 2.
Когато се редуцира, сосът се подправя с черен пипер, сол, копър и естрагон.
- .
за тортилята със сафрид:
- 1.
Рибата се почиства и се запържва в мазнина на 170º С. Подсушава се. Приготвя се топла марината от равни количества вода, оцет и олио с дафинов лист и бахар и сафридът се залива с нея.
- 2.
Тортилите се пекат, намазани със зехтин и сух розмарин на 160° С, докато станат хрупкави. Изрязват се форми от тях, слага се маринованият сафрид и се декорира с лук, копър, латинка и кориандър.
- .
за сусамовия кейк с жабешки бутчета:
- 1.
Сусамът се пече във фурна, докато леко покафенее. Смила се на паста в блендер с малко зехтин. Добавят се 4 яйца и 100 г от брашното, разбъркват се с дървена шпатула. Маслото се разбива с миксер, докато побелее и увеличи обема си. Добавя се към сместа и се разбърква. Тавичка се намазва с масло, поръсва се с брашно, сместа се излива вътре и кейкът се пече 18 мин. на 180º С.
- 2.
Жабешките бутчета се сотират в масло за 6 мин. с чесън. Панират се в смес от останалото брашно, 1 яйце и малко бира и се пържат в мазнина на 180° С. Всяко бутче се поднася върху парче сусамов кейк.