Плакия от зелен фасул и тиквички
Колкото и българите да сме народ, който обича да яде месо, свежите ни и комплексни зеленчукови манджи са достойни за уважение, почит и бързо изпразване на чиниите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг дребни тиквички, нарязани на дебели кръгчета
- 500 г зелен фасул
- 1 морков, ситно нарязан
- 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязан
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. естрагонов оцет
- 1 връзка магданоз
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. джоджен
- 1 с. л. брашно
- 1 лимон
- 4 с. л. зехтин Extra Light
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Морковът, лукът и целината се заливат с 1 с. л. от зехтина, 1 ч. ч. вода и се задушават на тих огън, докато омекнат. Добавя се фасулът и се задушава още 15 мин.
- 2.
Чесънът се счуква с оцета.
- 3.
Към ястието се добавят тиквичките, магданозът, джодженът, счуканият чесън, доматът и разбърканото с малко студена вода брашно. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Всичко се сипва в тавичка и се покрива с тънки резени лимон. Поръсва се с останалия зехтин и се запича 40 мин. Плакията се поднася охладена.