Писия в сос
Плоските риби в Япония се ядат през зимата, като се приготвят с много малко овкусяване, така че чистият вкус на бялото им месо лесно да изпъкне.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 писии или 2 морски езика по 300 г
- 1 китайско зеле
- 150 мл саке
- 150 мл соев сос
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. мирин, по желание
- за аранжиране:
- 1 парче ряпа дайкон
- 1 резен цвекло
- 1 стрък праз
-
4 стръка пресен лук
Начин на приготвяне
- 1.
Изстъргва се внимателно цялата риба, включително и перките, които събират много слуз. Махат се люспите. Изрязват се хрилете. На бялата страна на рибата под перката се прави разрез и през него се отстраняват вътрешностите. Измива се и се подсушава. Кожата на гърба се нарязва на ромбове през 2 см.
- 2.
В широк дълбок тиган или тенджера се сипват сакето и соевият сос. След като заври, се добавят последователно захарта и миринът. Слага се да ври на силен огън.
- 3.
Едната риба се поставя с разрязана част нагоре и непрекъснато се залива със соса. Щом си смени цвета, се поставя другата риба и непрекъснато се залива със соса.
- 4.
Рибите се покриват с капак от алуминиево фолио, като се оставят отворени по 5 мм от всички страни, за да се изпарява течността. Готви се на умерен огън 5-6 мин.
- 5.
Китайското зеле се попарва за 3 мин. във вряща подсолена вода, нарязва се на парчета и се слага в соса.
- 6.
Рибата се сервира, гарнирана със зелето, зеленчуците за аранжиране и останалия сос.