Начало За нас Реклама Контакти

Писия в сос

Снимка за Писия в сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Плоските риби в Япония се ядат през зимата, като се приготвят с много малко овкусяване, така че чистият вкус на бялото им месо лесно да изпъкне.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 2 писии или 2 морски езика по 300 г
  • 1 китайско зеле
  • 150 мл саке
  • 150 мл соев сос
  • 1 с. л. захар
  • 2 с. л. мирин, по желание
  • за аранжиране:
  • 1 парче ряпа дайкон
  • 1 резен цвекло
  • 1 стрък праз
  • 4 стръка пресен лук
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Изстъргва се внимателно цялата риба, включително и перките, които събират много слуз. Махат се люспите. Изрязват се хрилете. На бялата страна на рибата под перката се прави разрез и през него се отстраняват вътрешностите. Измива се и се подсушава. Кожата на гърба се нарязва на ромбове през 2 см.

  • 2.

    В широк дълбок тиган или тенджера се сипват сакето и соевият сос. След като заври, се добавят последователно захарта и миринът. Слага се да ври на силен огън.

  • 3.

    Едната риба се поставя с разрязана част нагоре и непрекъснато се залива със соса. Щом си смени цвета, се поставя другата риба и непрекъснато се залива със соса.

  • 4.

    Рибите се покриват с капак от алуминиево фолио, като се оставят отворени по 5 мм от всички страни, за да се изпарява течността. Готви се на умерен огън 5-6 мин.

  • 5.

    Китайското зеле се попарва за 3 мин. във вряща подсолена вода, нарязва се на парчета и се слага в соса.

  • 6.

    Рибата се сервира, гарнирана със зелето, зеленчуците за аранжиране и останалия сос.

Подходящи типове вина
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари