Пилешко с патладжан и козе сирене в средиземноморски стил
Фотограф: Румяна Босева
Жежкото патладжанено време не трябва да ни спира да се радваме на моравия зеленчук. Той трябва да бъде готвен при всяка възможност и по всеки начин, например с пилешко и козе сирене, както ни предлага Румяна Босева от luluto.blogspot.com .
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г пилешко филе
- 2 патладжана, средно големи
- 120 г твърдо козе сирене, настъргано
- 2-3 клончета розмарин
- 7-8 чери доматчета или 4 резена обикновен домат
- 3-4 скилидки чесън (необелени)
- 20 мл ябълков или винен оцет
- зехтин
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се обелват и нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят да се отцедят.
- 2.
Пилешкото филе се нарязва на 4 парчета, с големина приблизително колкото филиите патладжан. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се оставят за 30 мин. да се овкусят.
- 3.
Отцедените филии патладжан се запичат в съвсем леко намазнен тиган по около минута от всяка страна.
- 4.
Филийка патладжан се поръсва с козе сирене, отгоре се слага парче пилешко филе и се покрива с втори резен патладжан. Поръсва се с малко козе сирене. Порцията се завършва със стръкче розмарин и резен домат или цяло чери доматче.
- 5.
Подреждат се в намазана със зехтин тавичка, в която се слагат няколко необелени скилидки чесън. Отгоре се поливат с малко зехтин и оцета.
- 6.
Пекат се за около 15 мин. на 190º С. Ястието се оставя да почине в печката още 3-4 мин. преди поднасяне.