Пилешко филе с гарнитура от картофени лодчици, пълнени с пюре от моркови

Какво ли не измисляме, че да накараме любимите продължители на човешкия род да се хранят, особено ако са злояди, което се случва много често и понякога е в състояние да докара родителя, натоварен с надзираването на този процес, до инфарктни изживявания! Но вместо да блъскате капаци от тенджери като чинели, за да привлечете вниманието на чадото, то да зяпне и да му подадете поредната хапка, му сгответе нещо, което да е не само вкусно и питателно, но и да изглежда интересно. Като например новото ни предложение, което ще задейства фантазията на следващото поколение и ще го накара да си мисли за морски подвизи, пирати и съкровища на самотни острови.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- за филето:
- 200 г пилешко филе
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. гъсто кисело мляко
- сол на вкус
- за картофените лодчици:
- 2 средно големи картофа
- 4 моркова
- 1 ч. л. масло
- 2 с. л. прясно мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват млякото, лимоновият сок, кората от лимона, зехтинът и сол на вкус. Месото се измива и се маринова в получената смес за 30 мин. Маринованите филета се изпичат във фурната или в тиган за 10-15 мин.
- 2.
Картофите се измиват добре и се сваряват да поомекнат. Разрязват се на половини, без да се белят и се издълбават.
- 3.
Морковите се нарязват на парчета и се сваряват добре. Сварените моркови се изцеждат и се пасират с вътрешността от картофите, млякото, маслото и малко сол. Картофите се напълват с пюрето и се сервират с изпечените филенца върху "море" от зелена салата.
Идея:
В картофите могат да се сложат платна от триъгълници кашкавал или сирене.