Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки страчети с печурки и розмарин

Снимка за Пилешки страчети с печурки и розмарин
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Страчети са италианското название на тънко нарязано на лентички месо, което се задушава или леко се запържва. Тази хармонична рецепта е на Пламен Петров, шеф готвач на варненския ресторант Капитан Кук. Нея, както и много други, ще намерите в нашата книга 6 по 5 рецепти.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 650 г пилешки гърди без кожа и кости
  2. 200 г големи пресни печурки
  3. 65 - 80 мл зехтин екстра върджин
  4. 100 мл олио за запържване
  5. 16 чери доматчета
  6. 50 мл бяло сухо вино
  7. 1 лимон
  8. 1 връзка рукола
  9. 1 червена салата
  10. 1 стрък розмарин
  11. 1 скилидка чесън
  12. 3-4 щипки ситно скълцан пресен магданоз
  13. 180 - 200 г пармиджано
  14. 4 филии препечен хляб за тостер
  15.  балсамов оцет
  16.  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се почиства от ципите и се нарязва на тънки филийки с дебелина 2-3 мм. Подправя се със сол и черен пипер.

  • 2.

    Гъбите се обелват и се отстраняват пънчетата, които може да се използват за крем супи и сосове. Гуглите се нарязват на филийки с дебелина 4,5 – 5 мм. Запържват се в малко силно сгорещено олио. Прехвърлят се в дълбок съд и се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и магданоз.

  • 3.

    В тигана от гъбите с малко олио се запържва овкусеното пилешко месо, като се прибавят и накъсаните листенца розмарин. Месото се изважда и се подправя със зехтин, сол, черен пипер и магданоз.

  • 4.

    В същия тиган се налива виното и се изчаква почти да изври. Налива се при месото, доовкусява се със зехтин и магданоз и се смесва с гъбите.

  • 5.

    Почистените и измити рукола и салата се накъсват в четири чинии, прибавят се нарязаните на четири чери доматчета. Овкусява се с лимонов сок, зехтин, сол и прясно смлян черен пипер. Отгоре се разпределят месото и гъбите и се поръсват с настърганото пармиджано. Напръсква се леко с балсамов оцет и се гарнира с препечените филийки хляб. Полива се с фина струйка зехтин.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари