Пилешки страчети с печурки и розмарин
Страчети са италианското название на тънко нарязано на лентички месо, което се задушава или леко се запържва. Тази хармонична рецепта е на Пламен Петров, шеф готвач на варненския ресторант Капитан Кук. Нея, както и много други, ще намерите в нашата книга 6 по 5 рецепти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 650 г пилешки гърди без кожа и кости
- 200 г големи пресни печурки
- 65 - 80 мл зехтин екстра върджин
- 100 мл олио за запържване
- 16 чери доматчета
- 50 мл бяло сухо вино
- 1 лимон
- 1 връзка рукола
- 1 червена салата
- 1 стрък розмарин
- 1 скилидка чесън
- 3-4 щипки ситно скълцан пресен магданоз
- 180 - 200 г пармиджано
- 4 филии препечен хляб за тостер
- балсамов оцет
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се почиства от ципите и се нарязва на тънки филийки с дебелина 2-3 мм. Подправя се със сол и черен пипер.
- 2.
Гъбите се обелват и се отстраняват пънчетата, които може да се използват за крем супи и сосове. Гуглите се нарязват на филийки с дебелина 4,5 – 5 мм. Запържват се в малко силно сгорещено олио. Прехвърлят се в дълбок съд и се овкусяват със зехтин, сол, черен пипер и магданоз.
- 3.
В тигана от гъбите с малко олио се запържва овкусеното пилешко месо, като се прибавят и накъсаните листенца розмарин. Месото се изважда и се подправя със зехтин, сол, черен пипер и магданоз.
- 4.
В същия тиган се налива виното и се изчаква почти да изври. Налива се при месото, доовкусява се със зехтин и магданоз и се смесва с гъбите.
- 5.
Почистените и измити рукола и салата се накъсват в четири чинии, прибавят се нарязаните на четири чери доматчета. Овкусява се с лимонов сок, зехтин, сол и прясно смлян черен пипер. Отгоре се разпределят месото и гъбите и се поръсват с настърганото пармиджано. Напръсква се леко с балсамов оцет и се гарнира с препечените филийки хляб. Полива се с фина струйка зехтин.