Пилешки шницели с фъстъци и морковени спагети
Пилешкото месо е истински спасител при остра липса на време за вкусна вечеря. Тази рецепта пък е една от неговите успешни мисии.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки гърди
- 5 с. л. обелени фъстъци, ситно счукани
- 5 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. ситно нарязан магданоз
- ½ ч. л. риган
- 1 щипка розмарин, ситно накълцан – пресен или сушен
- 2 с. л. брашно
- 1 белтък
- 2 с. л. зехтин от маслиново кюспе (памъс)
- 1 с. л. масло
- сол и шарен пипер на вкус
- 4 едри моркова
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета, или 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 2 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките гърди се поставят се между два листа фолио за свежо съхранение и се начукват с точилка или с чук за месо.
- 2.
Смесват се фъстъците с трохите, магданоза, ригана и розмарина.
- 3.
Месото се посолява и се поръсва с шарен пипер на вкус. Всяко парче се посипва с брашно, изтупва се, потопява се в разбития белтък и във фъстъчената смес.
- 4.
Маслото се слага в загретия зехтин и като се разтопи, се пускат шницелите. Изпържват се на умерен огън за кратко от двете страни. Отцеждат се от мазнината върху кухненска хартия и се слагат в тавичка, в загрята на 120° С фурна, за да се поддържат топли и да се досготвят.
- 5.
Морковите се нарязват с белачка на тънки лентички.
- 6.
Празът се пуска в загрятата мазнина за 1-2 мин., слагат се морковите, разбъркват се кратко, подправят се със сол и пипер на вкус и се сипва сметаната. Може да се добави ситно нарязан магданоз или копър.