Пилешки сармички с булгур
Едно нестандартно превъплъщение на сармите, в което зелевият лист е заменен с пилешко филе. Плънката от булгур, сирене и ядки ги прави неустоимо предложение за любителите на вкусната храна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. булгур
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 сушена чушка, ситно натрошена
- 1 с. л. белени бадеми или кедрови ядки
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 парчета пилешко филе
- 4 парчета топено сирене
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 4 резена бекон
- за гарниране:
- 100 г тънки оризови спагети
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се накисва за 30 мин. в студена вода. Ако е български, се залива с гореща вода. Прецежда се и се подсушава.
- 2.
Лукът се задушава 4-5 мин. в загрятото олио. Добавят се булгурът, чушката, ядките, лимоновият сок, сол, и пипер на вкус.
- 3.
Пилешките филета се разчукват между 2 листа фолио, подправят се със сол и пипер. Всяко парче се намазва с по едно кубче топено сирене, сипва се от плънката, месото се завива на пакетче и се увива с парче бекон.
- 4.
Сармичките се слагат да се пекат във фурна, загрята на 200°С, за 20-30 мин., докато се зачервят.
- 5.
Гарнират се с оризови спагети, които се слагат да бухнат за 5-10 сек. в сгорещено олио.
Вариации - Използвайте свинско филе вместо пилешко. - Заменете булгура със сварен ориз.