Пилешки пай
Пухкавата кора на този пай обгръща чудесна и уханна плънка от крехко пилешко, праз и гъби. Няма начин да пропуснете тази рецепта!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 125 г меко масло
- 300 г заквасена сметана
- 1 яйце
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- за месото:
- 500 г пилешко филе, нарязано на малки кубчета
- 2 с. л. брашно
- 3 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 200 г печурки, нарязани на филийки
- 100 мл бяло вино
- 1 с. л. нарязана прясна салвия или 1 ч. л. сушена
- 3 с. л. гъсто кисело мляко или заквасена сметана
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 4 с. л. пармезан, ситно настърган, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се разбърква със солта и бакпулвера и се стрива на трохи с маслото. Сметаната се разбива с яйцето и се обърква на меко тесто с брашнено-маслената смес. Тестото се разстила по дъното и стените на по-висока огнеупорна форма за печене с вместимост около 2 л, намазана с масло.
- 2.
Месото се подсушава и се поръсва с брашното.
- 3.
В сгорещеното олио се задушава леко празът, добавят се гъбите и след 3-4 мин. се сипва месото. Разбърква се 3-4 мин.
- 4.
Налива се виното, посолява се и се поръсва със салвията. След като поври 5 - 10 мин., ястието се отстранява от огъня и в него се разбърква киселото мляко. Подправя се с магданоза.
- 5.
Месото се изсипва в приготвената кора и се пече 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 190˚ С.