Пилешки крокети
ПетровденПетелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така петелът символизира плодородието; затова той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г пилешко месо, сварено или печено, нарязано на много ситно или смляно
- 90 г масло
- 170 г брашно
- 250 г горещо прясно мляко
- 125 г извара
- 60 г кашкавал тип "Балкан"
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 125 г галета
- 1 яйце, леко разбито
- олио за пържене
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разтопява, в него се слагат 45 г брашно, разбърква се за 30 сек., прибавя се млякото и се вари 4-5 мин., докато се сгъсти хубаво. Маха се от котлона, прибавят се изварата, месото, кашкавалът, магданозът, разбърква се добре и се изстудява в хладилника.
- 2.
От сместа се оформят крокети, които първо се овалват в брашното, после в яйцето и накрая в галетата. Слагат се в чиния, покриват се с фолио и отново се охлаждат за 15 мин.
- 3.
Изпържват се до златисто в много мазнина, отцеждат се и се сервират със зелена салата.