Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки крокети

Снимка за Пилешки крокети
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

ПетровденПетелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно - с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така петелът символизира плодородието; затова той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г пилешко месо, сварено или печено, нарязано на много ситно или смляно
  • 90 г масло
  • 170 г брашно
  • 250 г горещо прясно мляко
  • 125 г извара
  • 60 г кашкавал тип "Балкан"
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 125 г галета
  • 1 яйце, леко разбито
  •   олио за пържене
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разтопява, в него се слагат 45 г брашно, разбърква се за 30 сек., прибавя се млякото и се вари 4-5 мин., докато се сгъсти хубаво. Маха се от котлона, прибавят се изварата, месото, кашкавалът, магданозът, разбърква се добре и се изстудява в хладилника.

  2. 2.

    От сместа се оформят крокети, които първо се овалват в брашното, после в яйцето и накрая в галетата. Слагат се в чиния, покриват се с фолио и отново се охлаждат за 15 мин.

  3. 3.

    Изпържват се до златисто в много мазнина, отцеждат се и се сервират със зелена салата.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари