Пилешки крилца в сладко-кисел сос
Смесването на сладък, солен и кисел вкус е характерен за повечето от популярните китайски ястия. С тази рецепта лесно ще пренесете този ефект и на вашата маса.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пилешки крилца
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 белтък
- 50 мл олио
- ½ ч. ч. захар
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. мармалад от кайсии
- 100 мл вода
- 100 мл оризов или ябълков оцет
- 2 с. л. соев сос
- 2 щипки чесън на прах
- плик за печене
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките крилца се изрязват от тънката част. Смесва се с белтъка и нишестето и крилцата се разбъркват с тях и с 1 с. л. соев сос.
- 2.
Слагат се на 2-3 порции за кратко в загрятото олио да се сотират за 1-2 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се поставят в плика за печене.
- 3.
В малък тиган се разбъркват заедно на умерен огън захарта, доматеното пюре, мармаладът, водата, оцетът, останалата 1 с. л. соев сос и чесънът. Щом заври, се слага при месото. Пликът се затваря и се разтръсква.
- 4.
Пекат се 20 мин. във фурна загрята на 200˚С. Сервират се с варен ориз.