Пилешки крилца със зелен фасул, картофи и бира

Колкото и да е изобилна през лятото в България, бирата у нас рядко се завърта из гозбите. А тя придава чудесна горчива нотка на ястията и ги прави още по-апетитни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пилешки крилца
- 8 скилидки чесън, необелени
- 4 с. л. зехтин
- 2 лимона
- 5-6 стръка мащерка
- 500 г картофи
- 500 г зелен фасул
- 200 мл бира
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
От единия лимон се изстисква сокът. Другият се нарязва на резенчета. Всяко резенче се намазва със зехтин и се поръсва със сол.
- 2.
Зеленият фасул се пуска за 3 мин. във вряща подсолена вода, или докато леко омекне, но е все още хрупкав. Охлажда се.
- 3.
Пилешките крилца се оформят, като се нарязват на парчета по ставите и по-тънката част се отстранява.
- 4.
Картофите се измиват добре, обелват се и се нарязват на четвъртини. Ако са пресни, може да не се белят.
- 5.
В глинен гювеч се смесват картофите, фасулът, чесънът, сокът от лимона, стръковете мащерка и крилцата. Овкусява се със сол и пипер, добавят се бирата и зехтинът и всичко се разбърква. Отгоре се подреждат резените лимон.
- 6.
Ястието се пече покрито 40 - 50 мин. във фурна, загрята на 200° С, като се разбърква веднъж. Допича се без капак още 20 - 30 мин., докато се зачерви.