Пилешки гърди с гъби и топено сирене
Пилешкото позволява и насърчава вдъхновени заигравания с вкусовете и ароматите в ястията с него. Така в тази рецепта три отчетливи ухания - на гъби, пушено сирене и праз, се заплитат и разкриват най-доброто от себе си и от месото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки гърди
- 2 с. л. зехтин
- 200 г печурки
- 1 стрък праз
- 100 мл сух вермут или бяло вино
- 200 мл сметана 35%
- ½ ч. л. риган
- 100 г топено пушено сирене, нарязано
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото леко се начуква, за да стане с еднаква дебелина. Поръсва се със сол и пипер.
- 2.
В сгорещен тиган се слага зехтинът, прибавят се празът и гъбите. Разбъркват се на умерен огън, докато започнат да се зачервяват. Налива се вермутът и се оставя на силен огън, докато течността почти изври. Слага се сметаната и се оставя да поври още 3-4 мин., докато течността се редуцира. Подправя се със сол, риган и пипер на вкус.
- 3.
Месото се слага в тавичка, отгоре се поръсва със сиренето и се сипва гъбеният сос. Запича се в загрята фурна на 200˚ С за 20 мин.