Пилешки филета с кайсиев сладко-кисел сос
Предлагаме ви рецепта в азиатски стил, в която крехкото пилешко месо е допълнено с приятно киселата сладост на пресни кайсии. Освен че е екзотично и нестандартно, ястието се приготвя лесно и бързо, така че си заслужава да го изпробвате.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г пилешки бонфилета
- 1 ч. л. смлян зелен или черен пипер
- 3 с. л. оризово или царевично нишесте
- 6 с. л. вода
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 300 г кайсии, нарязани на половинки
- 50 мл оризов или ябълков оцет
- 3 с. л. захар
- 2 с. л. шери или бяло вино
- 1 с. л. доматено пюре, разтворено в 3 с.л. вода
- 3 с. л. светъл соев сос
- 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нишестето се разтваря във водата. Прибавят се филетата, разбъркват се заедно с пипера и се оставят да постоят 1-2 мин. Отцеждат се добре.
- 2.
Олиото се загрява в уок и на 2-3 порции се прибавят и запържват филетата за 5-6 мин., докато се зачервят добре.
- 3.
Цялото количество месо се връща в тигана и се добавят кайсиите. Разбъркват се 1 мин.
- 4.
Смесват се оцетът, захарта, шерито, доматеното пюре и соевият сос. С получената смес се заливат месото и кайсиите. Разбърква се 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Гарнира се със зеления лук.