Пилешки филенца в картофени люспи със салата от репички
Това е една от многобройните рецепти, сътворени от Ели Овчарова. Тя, нейните роднини, както и още 6 български семейства са главните участници в новата кулинарна книга на Gourmet Publishing „Любими семейни рецепти”.
СъставНеобходими продукти за 4
-
- 400 г пилешко филе
- за маринатата:
- ½ с. л. доматено пюре
- 1 с. л. кисело мляко
- 1 ч. л. сумак
- 1 ч. л. чесново брашно
- сол и черен пипер
- за панировката:
- 1 яйце
- 2 ч. л. нишесте
- 3-4 картофа
- олио за пържене
- за салатата от репички:
- 2-3 връзки репички
- 3 яйца
- 1 ч. ч. кисело мляко
- олио
- оцет
- 1 връзка магданоз
- сол
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките филенца се нарязват на хапки или жулиени и се оставят поне 1 час в маринатата.
- 2.
Картофите се нарязват с помощта на картофобелачка на съвсем тънки кръгове като за чипс, а след това на лентички и на квадратчета, за да се получат люспи.
- 3.
Филенцата се потапят в разбитото яйце, предварително смесено с нишестето, овалват се в картофените люспи и се пържат на средна температура от двете страни.
- 4.
Репичките за салатата се почистват, измиват и нарязват на колелца в голяма чиния. Поръсват се леко със сол, оцет и олио.
- 5.
Яйцата се сваряват твърдо, белтъците им се нарязват на тънки ивички и се посипват върху репичките. Жълтъците се посоляват леко, стриват се с вилица и се смесват се с предварително разбитото кисело мляко. Доовкусява се с оцет, олио и сол, и с така приготвената смес се заливат репичките.
- 6.
Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира с филенцата.
-