Пилешки филенца със сусам и сладко-кисел сос
Сусамът (Sesamum indicum L.) е вероятно най-древното маслодайно растение, познато на човечеството. Родината му е Африка, но днес се отглежда почти по цял свят, най-вече в Средна и Южна Америка. Комбинирахме яркия вкус на сусама със сладко-кисел сос, познат предимно от китайската и други азиатски кухни. Комбинацията между сладко и кисело се среща обаче и в гозбите от други краища на света, докато у нас навлиза сравнително отскоро и се посреща понякога с известен скептицизъм. Вие обаче не се бойте, гарантираме омитането на всички чинии за съвсем кратки срокове.
СъставНеобходими продукти за 0
- 4 пилешки филенца, нарязана на ивички
- 50 мл соев сос
- 1 ч.л. лютив сос
- 1 с.л. кисело мляко
- 2 ч.л. къри
- 100 г / 2 ч.ч. натрошен несладък корнфлейкс
- 50 г / 1/4 ч.ч. сусам
- 30 г настърган пармезан или твърд кашкавал
- За соса:
- 1 с.л. царевично брашно или нишесте
- 125 мл / 1/2 ч.ч. оцет
- 125 г / 1/2 ч.ч. захар
- 60 мл / 1/4 ч.ч. доматен сос или пюре
- 1/2 ч.ч. кубче пилешки бульон
Начин на приготвяне
- 1.
Парчетата пилешко филе се объркват със соевия сос, киселото мляко, лютивия сос и кърито и се оставят да се мариноват за най-малко 30 мин. Най-добре е да се оставят за 1 нощ в хладилника.
- 2.
Фурната се загрява на 190°С. В чиния се смесват корнфлейксът, сусамът и пармезанът. Филенцата се отцеждат от маринатата и се овалват в сусамената смес. Панираното филе се подрежда на един ред в намаслена тавичка и се пече 20-25 мин., докато стане хрупкаво и се зачерви.
- 3.
Съставките за соса се смесват, към тях се прибавя 1 ч.ч. вода и се бъркат на котлона, докато се сгъсти.