Пилешки бутчета тандури
Думата тандури в една рецепта би трябвало да означава две неща: мариноване в кисело мляко с много подправки и печене във вертикалната пещ тандур. Тъй като вероятно не разполагате с масивното готварско съоръжение, опитайте по нашия начин. Ще ви хареса!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 долни пилешки бутчета
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. л. синап на зърна
- 1 пръчка канела
- 1 ч. л. млян кориандър
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 щипка смлян карамфил
- ½ ч. л. смлян бахар
- 500 г кисело мляко
- 1 ч. л . настъргана кора от лайм или лимон
- 3 с. л. олио за печенето
- за гарниране:
- 100 г зелен боб
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 200 г зеле
- 200 г броколи, накъсано на розички
- 200 г чери домати
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 2 с. л. нарязан пресен кориандър
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчетата се срязват с остър нож на 2-3 места. Обтриват се със сол и сок от лайм.
- 2.
Олиото се загрява и в него се слагат джинджифилът, кимионът, синапът и канелата. Разбъркват се на умерен огън няколко секунди, докато станат по-ароматни. Внимава се да не прегорят. Отдръпват се от огъня и се слагат чесънът, кориандърът, лютата чушка, червеният пипер, карамфилът и бахарът.
- 3.
Всичко се сипва в киселото мляко и се разбърква заедно с кората от лайм.
- 4.
Към получената марината се добавят бутчетата, разбъркват се и се оставят за 3 - 6 часа в хладилника да поемат всички аромати.
- 5.
Бутчетата се отцеждат от излишната марината, намазват се с олио и се слагат да се пекат в загрята фурна на 200° С за 20 - 30 мин. По време на печенето се заливат с отцедената марината, за да станат по-сочни. Могат да се изпекат и на грил.
- 6.
Зеленият боб, морковите, зелето и броколите се слагат да се сварят за 10 мин. на пара. Смесват се с нарязаните чери домати, лютата чушка и кориандърът и се подправят с лимонов сок, сол и пипер на вкус.