Начало За нас Реклама Контакти

Пилешки бутчета тандури

Снимка за Пилешки бутчета тандури
40
Време за приготвяне: 40 минути + няколко часа за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Думата тандури в една рецепта би трябвало да означава две неща: мариноване в кисело мляко с много подправки и печене във вертикалната пещ тандур. Тъй като вероятно не разполагате с масивното готварско съоръжение, опитайте по нашия начин. Ще ви хареса!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 8 долни пилешки бутчета
  2. ½ ч. л. сол
  3. 2 с. л. сок от лайм или лимон
  4. 1 с. л. олио
  5. 1 с. л. настърган джинджифил
  6. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  7. 1 ч. л. кимион на зърна
  8. 1 ч. л. синап на зърна
  9. 1 пръчка канела
  10. 1 ч. л. млян кориандър
  11. ½ ч. л. смлян черен пипер
  12. 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  13. 1 ч. л. червен пипер
  14. 1 щипка смлян карамфил
  15. ½ ч. л. смлян бахар
  16. 500 г кисело мляко
  17. 1 ч. л . настъргана кора от лайм или лимон
  18. 3 с. л. олио за печенето
  19. за гарниране:
  20. 100 г зелен боб
  21. 2 моркова, нарязани на кръгчета
  22. 200 г зеле
  23. 200 г броколи, накъсано на розички
  24. 200 г чери домати
  25. 1 люта чушка, ситно нарязана
  26. 2 с. л. нарязан пресен кориандър
  27. 1 с. л. лимонов сок
  28.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бутчетата се срязват с остър нож на 2-3 места. Обтриват се със сол и сок от лайм.

  2. 2.

    Олиото се загрява и в него се слагат джинджифилът, кимионът, синапът и канелата. Разбъркват се на умерен огън няколко секунди, докато станат по-ароматни. Внимава се да не прегорят. Отдръпват се от огъня и се слагат чесънът, кориандърът, лютата чушка, червеният пипер, карамфилът и бахарът.

  3. 3.

    Всичко се сипва в киселото мляко и се разбърква заедно с кората от лайм.

  4. 4.

    Към получената марината се добавят бутчетата, разбъркват се и се оставят за 3 - 6 часа в хладилника да поемат всички аромати.

  5. 5.

    Бутчетата се отцеждат от излишната марината, намазват се с олио и се слагат да се пекат в загрята фурна на 200° С за 20 - 30 мин. По време на печенето се заливат с отцедената марината, за да станат по-сочни. Могат да се изпекат и на грил.

  6. 6.

    Зеленият боб, морковите, зелето и броколите се слагат да се сварят за 10 мин. на пара. Смесват се с нарязаните чери домати, лютата чушка и кориандърът и се подправят с лимонов сок, сол и пипер на вкус.


Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари