Пилешки бутчета по неаполитански
Храната от Кампания е проста - без много подправки и завъртяни сосове. Приготвя се така, че вкусът и ароматът на всеки продукт да са максимално отчетливи, но същевременно цялостното ястие да е хармонично и апетитно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 пилешки бутчета
- 250 г домати конкасе
- 250 г чери домати
- 1 малка глава лук
- 2 сухи люти чушки или 1 чаена лъжица чили, по желание
- ½ ч. ч. сладко или полусухо бяло вино
- 1 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 1 кг картофи
- 2 скилидки чесън
- 3 с. л. зехтин
- 4 стръка розмарин
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре и не се белят. Нарязват се на четвъртинки и се бланшират във вряща подсолена вода за 4 минути. Отцеждат се и се сипват в намазнена с 1 с. л. зехтин тава, добавят се скилидките чесън, нарязани по дължина наполовина, и стръкчетата розмарин. Заливат се с останалия зехтин и се размесват добре. Пекат се в предварително загрята на 200° С фурна до готовност - за средни по размер картофи времето за печене е около 40 минути, като се разбъркват два пъти. Посоляват се с едра морска сол преди сервиране.
- 2.
Междувременно пилешките бутчета се измиват и се почистват. В дълбок тиган се загрява зехтинът на силен огън и месото се запържва до златисто - около 3 мин. от всяка страна. Бутчетата се изваждат и огънят се намалява. В зехтина се добавя нарязаният на едро лук и леко се сотира. С ръце се натрошават лютите чушлета и се разбърква.
- 3.
Връщат се бутчетата в тигана и се добавя бялото вино. Огънят се усилва, докато виното се редуцира, при нужда бутчетата се обръщат. Добавят се доматите и леко се посоляват, огънят се намалява на среден-слаб и тиганът се захлупва. Оставя се да къкри около 20 мин. Ако сосът е прекалено гъст, може да се добави вода. Добавят се чери доматите и черният пипер и се оставя да ври още 10 минути или докато кожата на доматчетата се напука. Проверява се на сол и се сваля от огъня. Гарнира се с картофите и се сервира топло.