Пилешка супа с бадеми
Без да омаловажаваме животворния принос на една класическа българска пилешка супа със зеленчуци и фиде, ви предлагаме тази доста различна и забележително вкусна рецепта в турски стил, на основата на сос бешамел, обогатен с пилешки бульон и съчетан с нежно месо и хрупкави бадеми.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 30 г масло
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. горещо мляко
- 1 л горещ пилешки бульон
- 400 г печено или сварено пилешко месо
- 100 г филирани бадеми
- 2 жълтъка
- 4 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се сгорещява. Слага се брашното и се разбърква на тих огън 1-2 мин. Наливат се постепенно млякото и бульонът. Разбъркват се с бъркалка.
- 2.
Щом всичко заври, се добавят нарязаното месо и бадемите. Всичко се оставя да поври 5-6 мин.
- 3.
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. Един-два черпака от горещата супа се наливат постепенно при непрекъснато разбъркване при жълтъците. Застройката се налива постепенно в супата. Оставя се още 1-2 мин. на огъня. Поднася се с бадеми и ситно нарязан магданоз.