Пилешка мусака
Мусаката с пилешко месо може и да е нетрадиционно предложение, но пък е чудесна за един лек обяд или вечеря.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 4 големи патладжана, нарязани на тънки резени
- 3 с. л. олио
- 2 скилидки чесън, скълцани
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 500 г пилешко месо, ситно нарязано
- 1 кг домати, обелени и нарязани на ситно
- 500 г обелени и нарязани на тънки кръгчета картофи
- ½ ч. ч. трохи от стар хляб
- 100 г настърган кашкавал
- 3 яйца
- 200 мл прясно мляко
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжанът се осолява добре, след 10 мин. се измива, подсушава се и се изпържва до златисто в 2 с. л. олио.
- 2.
В останалото олио се запържват лукът и чесънът, прибавя се месото. След 10 мин се слагат доматите и се овкусява със сол и пипер. Всичко се оставя да ври, докато течността се поизпари.
- 3.
В тавичка се нареждат слой патладжани, слой картофени кръгчета, слой месо, докато се изчерпят продуктите. Всичко се слага да се запече за 20 мин. на 180º С.
- 4.
През това време се разбиват яйцата и млякото. Смесват се настърганият кашкавал и хлебните трохи. Запеченото ястие се залива с яйчната смес и се поръсва с кашкавалената смес. Запича се още 10 - 15 мин., докато порозовее добре отгоре.