Пилешка къри супа
Всеки знае да свари кокошка и да си направи чорбичка. За голяма част от църковните български празници пилешкият курбан е традиционното ястие, но защо да не го разнообразим малко? С тази рецепта може да се почувствате малко като в Индия, но в това няма нищо лошо, нали?
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 60 г масло
- 2 глави нарязан на ситно лук
- 2 скилидки нарязан на ситно чесън
- 2 корена пащърнак, почистен и нарязан на кубчета, или моркови
- 2 стръка нарязана целина
- 3 с. л. брашно
- 1 с. л. къри
- 6 ч. ч. / 1.5 л пилешки бульон или 3 кубчета пилешки бульон, разтворен в 1.5 л гореща вода
- 200 г зелен грах - пресен или замразен
- 500 г сварено пилешко месо, нарязано на парчета
- 250 г заквасена сметана
- 3 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. нарязан копър
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разтопява и в него се задушават лукът, чесънът, пащърнакът и целината за 5-6 мин. Прибавя се брашното и кърито, бърка се още 1 мин. Постепенно се прибавя бульонът и се оставя още 10 мин. да се сгъсти. Прибавят се пилешкото месо и грахът. След 10 мин. се отстранява от огъня.
- 2.
Сметаната се разбива и се прибавя в супата заедно с магданоза и копъра.