Начало За нас Реклама Контакти

Пилешка курбан чорба

Снимка за Пилешка курбан чорба
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Курбанът по традиция се прави от агнешко или овче месо, но съществуват и отклонения от това правило. Обединяващата чорба е пилешка на Петровден и понякога на Голяма Богородица.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 едро пиле или кокошка
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 дафинов лист
  • 4  карамфилчета
  • ½ глава целина
  • 100 г пресни гъби
  • 100 г зелени домати (по желание)
  • 2 зелени пиперки
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Главата лук се сцепва на четири и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро, и дафиновият лист. Слага се на огъня и се вари, докато месото омекне.

  2. 2.

    Бульонът се прецежда и в него се връща само пилето. Ако е много мазен, курбанът се охлажда в хладилника. Когато замръзне, се отстранява мазнината и отново се слага на огъня.

  3. 3.

    Останалите зеленчуци и чубрицата се нарязват на ситно и се слагат при пилето. Така врат още 5 мин.

  4. 4.

    Подправя се на вкус със сол и пипер. След 10 мин. се сваля от огъня. Сервира се със счукан чесън и лимонов сок или оцет.


Подходящи типове вина
Авг. 2011
Още подобни рецепти
Коментари