Пилешка курбан чорба
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 едро пиле или кокошка
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 дафинов лист
- 4 карамфилчета
- ½ глава целина
- 100 г пресни гъби
- 100 г зелени домати (по желание)
- 2 зелени пиперки
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Главата лук се сцепва на четири и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро, и дафиновият лист. Слага се на огъня и се вари, докато месото омекне.
- 2.
Бульонът се прецежда и в него се връща само пилето. Ако е много мазен, курбанът се охлажда в хладилника. Когато замръзне, се отстранява мазнината и отново се слага на огъня.
- 3.
Останалите зеленчуци и чубрицата се нарязват на ситно и се слагат при пилето. Така врат още 5 мин.
- 4.
Подправя се на вкус със сол и пипер. След 10 мин. се сваля от огъня. Сервира се със счукан чесън и лимонов сок или оцет.