Пиле със зеленчуци на тиган
5 продукта и 30 минути стигат, за да се направи едно чудесно ястие за лека вечеря или дори за един бърз обяд. А и усилията са наистина минимални, сравнени с удоволствието, което ще видите на лицето на човека, с когото споделяте това блюдо.
СъставНеобходими продукти за 2
- 300 г пилешко филе, нарязано на тънки ивици
- 2 с. л. сос уорчестър или соев сос
- 200 г аспержи или тиквички
- 200 г гъби, срязани на половинки
- 1 червена чушка, нарязана на квадратчета
- сол, пипер и олио на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се разбърква със соса и се оставя да се маринова за 10 мин.
- 2.
Аспержите се обелват с белачка за картофи на 4-5 см от основата и краищата им се подрязват с 1-2 см. Могат да се нарежат на парчета с дължина 5-6 см. Слагат се за 3 мин. във вряща подсолена вода и веднага се поставят в съд с ледена вода, за да не загубят цвета си.
- 3.
В уок или дълбок тиган се загрява 1 с. л. олио и в него се изпържва месото до златисто. Изважда се.
- 4.
В тигана се слага още 1 с. л. олио и се добавят гъбите. Изпържват се на силен огън за 3-4 мин., докато леко се зачервят. Добавят се аспержите и чушката. Разбъркват се 2-3 мин. и се слага месото. Всичко се подправя със сол и пипер на вкус.
Вариации - вместо аспержи използвайте тиквички, нарязани на пръчици, без да ги белите и бланширате.