Пиле с шоколадов сос моле
Това е традиционна мексиканска рецепта. Моле се превежда като смесица, това е много любопитно ястие, което се приготвя с неподсладен шоколад, който придава кадифена мекота и гладкост на соса. Ако не си падате по екстравагантните комбинации, може да пропуснете шоколада.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 6 пилешки бутчета
- 1½ ч. ч. пилешки бульон
- 1 стрък целина, нарязан на ситно
- 1 морков, нарязан на тънки шайби
- ½ глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки пресован чесън
- 10 цели зърна черен пипер
- 300 г нарязани обелени домати
- 1 ч. л. кафява захар
- ½ ч. ч. обелени цели бадеми
- 2 с. л. препечен сусам
- 1 люта чушчица или пеперончини (може и повече, ако обичате по-люто)
- 1 к. л. смлян кориандър
- 1 звезден анасон или 1 к.л. смлян обикновен анасон
- 20 г горчив шоколад с 70% съдържание на какао
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява до 190°С. Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се запържват от всички страни бутчетата. Изваждат се от мазнината и се слагат в съд за печене с капак. При бутчетата се прибавят бульонът, черният пипер, морковът, целината, чесънът и лукът. Всичко се пече около 30 мин.
- 2.
Бутчетата се отделят и сосът се прецежда. Отстранява се отделилата се мазнина. Прибавят се лютите чушки, 1 ч.л. сусам, доматите, захарта, кориандърът и анасонът, ако е смлян. Всичко се пасира, докато сместа стане гладка. Така приготвеният сос се загрява на огъня при непрекъснато разбъркване и към него се прибавят настърганият шоколад и звездният анасон. Бърка се докато се разтопи.
- 3.
Със соса се прибавят бадемите и се заливат бутчетата. Отново се слагат да се запекат за 20 мин. Сервират се с останалия сусам.