Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с шоколадов сос моле

Снимка за Пиле с шоколадов сос моле
75
Време за приготвяне: 75 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това е традиционна мексиканска рецепта. Моле се превежда като смесица, това е много любопитно ястие, което се приготвя с неподсладен шоколад, който придава кадифена мекота и гладкост на соса. Ако не си падате по екстравагантните комбинации, може да пропуснете шоколада.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. зехтин
  • 6 пилешки бутчета
  • 1½ ч. ч. пилешки бульон
  • 1 стрък целина, нарязан на ситно
  • 1  морков, нарязан на тънки шайби
  • ½ глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 10 цели зърна черен пипер
  • 300 г нарязани обелени домати
  • 1 ч. л. кафява захар
  • ½ ч. ч. обелени цели бадеми
  • 2 с. л. препечен сусам
  • 1 люта чушчица или пеперончини (може и повече, ако обичате по-люто)
  • 1 к. л. смлян кориандър
  • 1 звезден анасон или 1 к.л. смлян обикновен анасон
  • 20 г горчив шоколад с 70% съдържание на какао
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява до 190°С. Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се запържват от всички страни бутчетата. Изваждат се от мазнината и се слагат в съд за печене с капак. При бутчетата се прибавят бульонът, черният пипер, морковът, целината, чесънът и лукът. Всичко се пече около 30 мин.

  2. 2.

    Бутчетата се отделят и сосът се прецежда. Отстранява се отделилата се мазнина. Прибавят се лютите чушки, 1 ч.л. сусам, доматите, захарта, кориандърът и анасонът, ако е смлян. Всичко се пасира, докато сместа стане гладка. Така приготвеният сос се загрява на огъня при непрекъснато разбъркване и към него се прибавят настърганият шоколад и звездният анасон. Бърка се докато се разтопи.

  3. 3.

    Със соса се прибавят бадемите и се заливат бутчетата. Отново се слагат да се запекат за 20 мин. Сервират се с останалия сусам.


Авг. 2007
Още подобни рецепти
Коментари