Пиле с прясно зеле
Рецептата за пиле с прясно зеле е класика в жанра за българската кухня. Колкото позната, толкова и любима, тази гозба е все така актуална и днес.
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 пиле
- 80 мл олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 резен целина, ситно нарязан
- 1 с. л. червен пипер
- 1 малка глава зеле, ситно нарязано
- 2 едри домата, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. доматено пюре
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 стрък пресен чесън, по желание
- 2 с. л. лимонов сок, по желание
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се нарязва на порции. Олиото се загрява и се слагат лукът, морковът и целината. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се слага месото.
- 2.
Пилето се разбърква, докато се зачерви леко от всички страни. Посолява се. Налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да ври на тих огън, докато месото стане крехко.
- 3.
Добавя се зелето и щом заври, се оставя 10 мин. на огъня. Прибавят се доматите и доматеното пюре. Слага се магданозът и ястието се прехвърля в тавичка. Запича се 20 мин. на 200˚ С или докато леко се зачерви.
- 4.
По желание може да се направи сос от лимоновия сок, чесъна и 3 с. л. растително олио, с който ястието да се разбърка преди сервиране.