Пиле с ориз
Само строгите вегетарианци не биха се възхитили на древната комбинация от пилешко и ориз, която в българския вариант се разтапя в устата и ухае невероятно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за бульона:
- 1 пиле
- 1 морков
- 1 резен целина, ситно нарязан
- 1 стрък праз или 1 глава лук, едро нарязани
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 2 ч. л. морска сол
- 1 връзка магданоз
- 4-5 стръка мащерка, по желание
- за ориза:
- 2 с. л. пречистено масло или растителна мазнина
- 1 стрък праз или 1 глава лук, ситно нарязани
- 1 морков
- 1 резен целина, ситно нарязан
- 1 червена чушка, ситно нарязана, по желание
- ½ ч. ч. замразен или консервиран зелен грах, по желание
- 100 мл бяло вино
- 2 с. л. лимонов сок
-
2 ч. ч. ориз
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се нарязва на порции и се слага да заври с 2 л студена вода и солта. Щом заври, се маха отделената пяна и се слагат мащерката, морковът, целината, лукът, черният пипер и дръжките от магданоза. Оставя се да ври 40 - 50 мин. или докато месото омекне. Месото се отделя, а бульонът се прецежда.
- 2.
В сгорещеното пречистено масло се слагат лукът, морковът и целината за ориза. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се чушката и грахът, разбъркват се 1-2 мин. Слага се оризът и се бърка, докато стане прозрачен. Налива се виното. Бърка се, докато се поеме от ориза. Залива се със 750 мл от бульона, в който е вряло пилето. Слагат се магданозът и лимоновият сок.
- 3.
Всичко се прехвърля в съд за печене с капак, отгоре се подрежда месото, съдът се затваря или се покрива с алуминиево фолио. Слага се да се пече 30 мин. във фурна, загрята на 200˚С. Ако има нужда, може да се допече без капак още 10 мин, докато се зачерви месото.