Начало За нас Реклама Контакти

Пиле с кисело мляко и шафранов ориз

Снимка за Пиле с кисело мляко и шафранов ориз
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Има два начина да се използват подправки - умерено и по индийски. Спорно е кой е по-добрият, но за това пилешко, приготвено с кисело мляко и сметана, изобилието на аромати от Южна Азия със сигурност е най-доброто решение.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. олио
  • 2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
  • 800 г пилешко филе, нарязано на едри парчета
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • ½ ч. л. кимион
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • 2 шушулки кардамон
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. горещ пилешки бульон
  • ½ ч. л. кисело мляко
  • ½  ч. ч. течна сметана
  • ½ ч. ч. кашу
  •  сол на вкус
  • за ориза:
  • 2 с. л. краве масло
  • 1 щипка шафран
  • 1 шушулка кардамон
  • 1 ч. ч. ориз басмати
  • 2 с. л. стафиди, по желание
  • 2 ч. ч. пилешки бульон
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото и олиото се загряват и в тях се запържва лукът на умерен огън за около 5 мин. или докато стане златист. Посолява се, изважда се и в същата мазнина се слага месото. Изпържва се от всички страни до златисто, след което се изважда.

  2. 2.

    В същата мазнина се слагат чесънът, джинджифилът, кимионът, кардамонът, индийското орехче и брашното. Разбъркват се за около минута и се добавят бульонът, млякото и сметаната. Когато всичко заври, се слагат месото и половината от лука. Посолява се на вкус и се оставя да поври около 10 мин. Отстранява се от огъня.

  3. 3.

    Пилафът се приготвя, като маслото се загрява и в него се слагат кардамонът и шафранът. Разбъркват се и се добавя оризът. След 1-2 мин. се сипват бульонът и стафидите и се посолява на вкус. Оставя се да къкри под капак 10 мин., отстранява се от огъня и се оставя захлупен още 10 мин.

  4. 4.

    Пилето се сервира върху ориза, гарнирано с останалия запържен лук и кашуто.


Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари