Пиле с кисело мляко и шафранов ориз
Има два начина да се използват подправки - умерено и по индийски. Спорно е кой е по-добрият, но за това пилешко, приготвено с кисело мляко и сметана, изобилието на аромати от Южна Азия със сигурност е най-доброто решение.
СъставНеобходими продукти за 4
- 2 с. л. краве масло
- 2 с. л. олио
- 2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
- 800 г пилешко филе, нарязано на едри парчета
- 1 ч. л. настърган джинджифил
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ ч. л. кимион
- ¼ ч. л. индийско орехче
- 2 шушулки кардамон
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. горещ пилешки бульон
- ½ ч. л. кисело мляко
- ½ ч. ч. течна сметана
- ½ ч. ч. кашу
- сол на вкус
- за ориза:
- 2 с. л. краве масло
- 1 щипка шафран
- 1 шушулка кардамон
- 1 ч. ч. ориз басмати
- 2 с. л. стафиди, по желание
- 2 ч. ч. пилешки бульон
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и олиото се загряват и в тях се запържва лукът на умерен огън за около 5 мин. или докато стане златист. Посолява се, изважда се и в същата мазнина се слага месото. Изпържва се от всички страни до златисто, след което се изважда.
- 2.
В същата мазнина се слагат чесънът, джинджифилът, кимионът, кардамонът, индийското орехче и брашното. Разбъркват се за около минута и се добавят бульонът, млякото и сметаната. Когато всичко заври, се слагат месото и половината от лука. Посолява се на вкус и се оставя да поври около 10 мин. Отстранява се от огъня.
- 3.
Пилафът се приготвя, като маслото се загрява и в него се слагат кардамонът и шафранът. Разбъркват се и се добавя оризът. След 1-2 мин. се сипват бульонът и стафидите и се посолява на вкус. Оставя се да къкри под капак 10 мин., отстранява се от огъня и се оставя захлупен още 10 мин.
- 4.
Пилето се сервира върху ориза, гарнирано с останалия запържен лук и кашуто.