Пиле с калвадос
Poulet vallée d'Auge е класическа френска рецепта, която позволява многобройни вариации, коя от коя по-вкусни. В тази фина рецепта Ивелина Иванова, освен традиционните продукти, използва и свежия аромат на лимона.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле
- 4 с. л. масло
- 1 лимон
- 50 мл калвадос или друго ароматно бренди
- 400 г гъби
- 1 ароматна кисела ябълка, нарязана на резени
- 3 жълтъка
- 250 мл животинска сметана 35%
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се нарязва на парчета. Лимонът се разрязва на 4 парчета и с тях се обтрива всяко парче. Посолява се.
- 2.
Загрява се маслото и в него се слага да се запържи от всички страни месото. Залива се с калвадоса и се запалва. Щом пламъците изгаснат, пилето се покрива с капак и се обръща от всички страни, за да попие аромата на калвадоса за 5-10 мин.
- 3.
Пилето се изважда от съда и там се сипват гъбите и ябълковите резени. Разбъркват се, връща се пилето и съдът се слага в загрята фурна на 180° С за 50 мин.
- 4.
С бъркалка се разбиват жълтъците и сметаната. Добавят се внимателно, при постепенно загряване към останалите сокове от печенето, гъбите и ябълките. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя още сметана или малко гореща вода.
- 5.
Пилето се поднася със соса, гъбите и парченца прясна ябълка.