Пиле с херес, гъби и чорисо
От това необикновено ястие, заимствано от Испания, блика южняшки темперамент. Символите на иберийския вкус – херес и чорисо, се съчетават чудесно с всеобщия любимец, пърженото пиле.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки бутчета
- 2 с. л. червен пипер
- 4 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 200 г чорисо
- ½ ч. ч. зелени маслини с бадем
- 200 г гъби, срязани на четвъртини
- 400 г домати
- 2 дафинови листа
- 1/3 ч. ч.херес или бяло вино
- сол на вкус
- пипер на вкус
- сварен ориз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчетата се посоляват и се овалват в червения пипер. Слагат се да се запържат от всички страни. Слагат се в тавичка.
- 2.
В същата мазнина се запържват лукът и чесънът за 1 мин. Прибавят се чорисото, маслините и гъбите и се бърка още 2 мин. Слагат се доматите, дафиновите листа и виното. Когато сместа заври, се подправя със сол и пипер и се разпределя върху пилето. Покрива се с фолио и се пече 30 мин. Отстранява се фолиото и се допича още 15 мин. Сервира се със сварен ориз.